Poljska vadi ugljen u Turowu unatoč sudskoj odluci

Foto: Profimedia

Poljska vadi lignit u otvorenom rudniku Turow unatoč nalogu suda u Varšavi da obustavi rudarske aktivnosti nakon tužbe njemačkog grada Zittaua i ekološke organizacije Greenpeace.

"Sigurno nećemo dopustiti zatvaranje rudnika. Učinit ćemo sve kako bi normalno funkcionirao do 2044. godine", rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki u srijedu tijekom posjeta Turowu.

Nikakav sud neće Poljskoj govoriti što da radi kada je u pitanju energetska sigurnost, dodao je Morawiecki.

Sud naložio prestanak rada u rudniku

Poljska je dozvolu za rudnik u Turowu, blizu granice s Njemačkom i Češkom, produljila početkom ožujka. Upravni sud u Varšavi naložio je prošli tjedan prestanak rada, navodeći u presudi probleme s dokumentima koje je dostavila poljska agencija za ekološku kompatibilnost.

Njemački grad Zittau i organizacija za zaštitu okoliša Greenpeace podigli su tužbu, tvrdeći da Poljska nije u dovoljnoj mjeri uzela u obzir posljedice rudarskih aktivnosti za susjedne zemlje.

Njemačka ministrica okoliša Steffi Lemke sastala se u srijedu u poljskom pograničnom gradu Slubice s poljskom kolegicom Annom Moskwom i rekla da ne želi komentirati odluku suda jer poštuje podjelu vlasti.

Zbog rudnika strahuju u Njemačkoj i Češkoj

Kontroverzni površinski rudnik nalazi samo nekoliko kilometara od češkog grada Hrádeka i njemačkog grada Zittaua. U Češkoj se strahuje da bi nastavak rada mogao smanjiti razinu podzemnih voda u regiji i povećati zagađenje bukom za stanovnike pograničnog područja.

I u Njemačkoj se strahuje za razinu podzemnih voda, ali i za štetu na zgradama. U proljeće 2021. Europski sud (ECJ) izdao je privremenu zabranu vađenja lignita u Turowu, ali Poljska je nastavila s rudarenjem pa sada mora u proračun EU uplaćivati 500 tisuća eura dnevno. 

Pročitajte više