Poljska: Vlada zatražila da 760 vatrogasnih postaja posluži za prihvat izbjeglica

Foto: 123rf

POLJSKA vlada je izazvala negodovanje zatraživši da po dvije vatrogasne postaje u svakoj administrativnoj jedinici od njih 380, uključujući i dobrovoljne, posluže za prihvat izbjeglica.

Vatrogasci su na poziv odgovorili s nizom zamjerki, navodeći nedostatak prostora, sanitarija i nerealna očekivanja o životu povezanom s intervencijama.

"Ideja je nerealna. Nema sumnje da je u dobru svrhu, ali da bi smjestili izbjeglice u naš (vatrogasni) dom, mi bismo im ga morali predati u cijelosti i preseliti se u drugu zgradu," rekao je Radosław Sarnowski, šef vatrogasaca u okrugu Tczew.

"Naša postaja nema tuševe ili toalete, čak ni za vatrogasce. Ja ne mogu zamisliti kako bi izbjeglice živjele na takvom mjestu. Nakon svega, oni bi trebali prostorije dijeliti s različitim smjenama, danju i noću. Alarm će se oglasiti danju i noću za svakog tko tamo boravi," dodao je Krzysztof Datta iz vatrogasne postrojbe Karsin.

Portal expatriate je za komentar kontaktirao desetak drugih postrojbi, ali niti u jednoj nije pronašao mišljenje da je prijedlog vlade realan ili održiv.

Pročitajte više