Poljska želi da NATO rasporedi dvije brigade na njihovom teritoriju

Foto: NATO

POLJSKA bi mogla biti otvorena za kompromis oko britanskih zahtjeva da se ograniče prava migranata u EU-u ako London podrži njezin zahtjev za jačanjem nazočnosti NATO-a u srednjoj Europi, izjavio je za Reuters poljski ministar vanjskih poslova Witold Waszczykowski.

U Britaniji žive stotine tisuća Poljaka, a Varšava je jedan od najžešćih europskih kritičara prijedloga britanskog premijera Davida Camerona da se smanje povlastice za migrante u sklopu njegova plana za izmjenu uvjeta britanskog članstva u Europskoj uniji.

Cameron je postavio rok za održavanje referenduma o britanskom članstvu u Uniji do kraja 2017., ali je je nedavno rekao da se nada provesti ga još ove godine.

Cameron je otišao iz Varšave praznih ruku prošli mjesec nakon posjeta Poljskoj gdje je razgovaro s premijerkom Beatom Szydlo o britanskim zahtjevima prema EU. Szydlo je izjavila da su potrebni daljnji razgovori.

Međutim, njezina konzervativna vlada namjerava postići diplomatsku pobjedu na summitu NATO-a koji će se održati u srpnju u Varšavi.

"Britanija bi mogla nešto ponuditi Poljskoj u pogledu međunarodne sigurnosti"

Na pitanje može li Britanija nešto ponuditi Poljskoj kako bi smekšala njezino protivljenje Cameronovu prijedlogu, Waszczykowski je rekao: "Naravno. Britanija bi mogla nešto ponuditi Poljskoj u pogledu međunarodne sigurnosti. Mi se i dalje smatramo članicom NATO-a drugog reda jer u središnjoj Europi... nema znatnijih savezničkih snaga ili obrambenih sustava, što daje Rusiji mogućnost da se igra ovom regijom."

Godine 2014. tadašnji poljski šef diplomacije rekao je da želi da NATO rasporedi dvije brigade, između 3.000 i 5.000 vojnika, na poljskome teritoriju kao odgovor na rusku intervenciju u Ukrajini.
NATO nije voljan trajno rasporediti vojnike u srednjoj Europi jer su neke članice zabrinute da bi se time prekršio sporazum između NATO-a i Rusije iz 1997. o veličini snaga koje Savez može imati u bivšim zemaljama Varšavskog pakta, među kojima je Poljska. Moskva bi na to sasvim sigurno gledala kao na neprijateljski čin.

"Britanija bi mogla  podržati naša očekivanja što se tiče savezničke vojne nazočnosti na poljskom teritoriju", rekao je Waszczykowski.

Pročitajte više