Poljski dnevnici prosvjedovali protiv stanja u bjeloruskim medijima

DVA VODEĆA poljska dnevna lista u srijedu su zacrnila veći dio svojih naslovnica prosvjedujući protiv kršenja slobode tiska u susjednoj Bjelorusiji.

Na zacrnjenim naslovnicama listova Gazeta Wyborcza i Rzeczpospolita stajalo je objašnjenje: "Ovako izgleda sloboda govora u Bjelorusiji".

"Prosvjedujemo protiv kršenja ljudskih prava i totalnog rata protiv slobode govora kojeg je objavio bjeloruski režim", piše u uvodniku Gazete Wyborcze koja donosi i članak o tome kako su oporbene publikacije u Bjelorusije bile primorane prestati izlaziti te prenosi dokument za koji tvrdi da predstavlja naredbu da se poveća nazočnost službenih listova u zemlji, uključujući i "Sovjetsku Bjelorusiju".

Prosvjed, čiji je pokrovitelj Amnesty International, tempiran je kako bi se podudario s posjetom izaslanika UN-a za ljudska prava Adriana Severina koji je u Varšavi razgovarao o položaju poljske manjine u Bjelorusiji.

Najpoznatija čelnica poljske manjine u Bjelorusiji, koja broji 400.000 pripadnika, Andzelika Borys sastala se sa Severinom u Varšavi i predočila mu, kako kaže, stanje raširenog kršenja ljudskih prava, poput izbornih prijevara, zlostavljanja od strane policije i oduzimanja putovnica.

"Mi želimo da to pitanje razmotri UN. Važno je da zaključci UN-a na neki način poboljšaju stanje u Bjelorusiji", rekla je Borys na konferenciji za tisak.

Severin je ranije ovoga mjeseca pozvao Minsk da istraži ubojstva dvojice novinara i okonča "sustavno napadanje nedržavnih medija".

Glasnogovornik bjeloruskog veleposlanstva u Varšavi odbio komentirati te navode.

Pročitajte više