Poljski general: Treba nam nuklearno oružje

Ilustracija: Profimedia

Poljska, članica NATO-a, u budućnosti želi posjedovati nuklearno oružje zbog sigurnosti i kao mjeru odvraćanja, rekao je visokopozicionirani poljski general, a prenosi Newsweek. Nakon ruske invazije na Ukrajinu, koja je započela prije dvije godine, Varšava je bila ključna podrška Kijevu te je više puta upozoraval na opasnost koju predstavlja ruski predsjednik Vladimir Putin, koji se pak nije suzdržavao od nuklearnih prijetnji.

Ukrajinski general Jaroslaw Kraszewski rekao je jučer za poljski medij RMF FM da bi Varšava, kada bi imala nuklearno oružje, odvratila moguću agresiju jer "oni koji posjeduju nuklearne sposobnosti imaju vrlo visoku razinu sigurnosti".

Kraszewski je rekao da su poljske oružane snage značajno modernizirane otkako se zemlja pridružila NATO-u 1999. godine i da je Varšava uvijek pokazivala podršku akcijama saveza u djelovanju protiv prijetnji granicama NATO-a.

Otkud ideja o nuklearnom oružju u Poljskoj?

Novinari su potom poljskom generala pitali o komentaru objavljenom u britanskom listu The Spectator pod naslovom "Vrijeme je da Poljskoj damo nuklearno oružje", autora Dalibora Rohaca, višeg suradnika na American Enterprise Instituteu u Washingtonu.

Rohac je napisao da bi eventualna pobjeda Donalda Trumpa na američkim izborima ugrozilo NATO-ove sposobnosti odvraćanja s obzirom na retoriku bivšeg predsjdnika, koji je itekako kritično raspoložen prema Sjevernoatlantskom savezu 

"Ako želimo osigurati sigurnost istočne Europe u svjetlu mogućeg povratka Donalda Trumpa u Bijelu kuću, malo koja mjera bi bila toliko učinkovita kao naoružavanje nuklearnim oružjem Poljske, najveće zemlje u regiji", napisao je Rohac.

"Nadam se da ćemo nabaviti takav arsenal u narednim godinama"

Poljski general je takav scenarij opisao "vrlo stvarnim" u intervjuu za poljski radio. "Oni koji posjeduju nuklearne sposobnosti imaju vrlo visoku razinu sigurnosti", rekao je.

"Obično se takve zemlje ne napadaju, te se niti ne razmatra mogućnost bilo kakvog djelovanja usmjerenog na izazivanje lokalne krize. Zato ja takav arsenal vidim kao izazov u narednim godinama. Nadam se da će do toga doći", rekao je Kraszewski.

"Europi je dosta ruskog zastrašivanja"

Na pitanje o vremenskom okviru, rekao je da će nakon rata u Ukrajini biti nastavljeni pregovori o rasporedu nuklearnih snaga u svijetu. "Zapadnoj Europi je dosta ruskog zastrašivanja", rekao je, opisujući Moskvu kao "nepredvidivog susjeda".

Newsweek je komentar zatražio od poljskog ministarstva vanjskih poslova, ali zasad bez uspjeha.

U rujnu 2022. poljski predsjednik Andrzej Duda rekao je da je Varšava zatražila od SAD-a da nuklearno oružje bude stacionirano u Poljskoj zbog Rusije, koja je takvo oružje rasporedila u susjednoj Bjelorusiji.

Varšava je tada rekla da nije postignut napredak prema razmještanju nuklearnog oružja u Poljskoj.

Rusi: Poljski dužnosnik izbjegao odgovor na pitanje o nuklearnom oružju

Ruska državna novinska agencija TASS je, izvještavajući o izjavi poljskog generala o nuklearnom oružju, rekla je da je šef Poljskog ureda za nacionalnu sigurnost, Jacek Siewiera, izbjegavao pitanje nuklearnog naoružanja tijekom intervjua za novine Rzeczpospolita.

Navode da je izbjegao odgovoriti na pitanje o tome hoće li Varšava sklopiti dogovor sa SAD-om o razmještanju takvog oružja u Poljsku u okviru NATO-vog programa dijeljenja nuklearnog oružja.

Pročitajte više