Poljski poljoprivrednici više neće blokirati granicu s Ukrajinom

Foto: EPA

Poljski poljoprivrednici prekinuli su prosvjed na posljednjem blokiranom graničnom prijelazu s Ukrajinom, objavili su Kijev i Varšava, okončavši krizu koja je trajala mjesecima i naštetila bilateralnim odnosima dviju zemalja. 

Ukrajinski ministar poljoprivrede pozdravio je "konstruktivan rad" Poljske na ukidanju blokade, ocijenivši u priopćenju da pregovori s Varšavom i industrijskim udruženjima nisu bili lagani, ali "glavno je da je postignut rezultat".

"Nasreću, svi smjerovi na granici s Poljskom su deblokirani", rekao je glasnogovornik ukrajinske granične policije Andrij Demčenko, dodajući da su poljski poljoprivrednici oslobodili pristup prijelazu Rava-Ruska.

Kamioni su danas ujutro počeli prelaziti granicu u oba smjera, rekao je. Glasnogovornik poljske granične policije Andrzej Juzwiak rekao je za Reuters da se u Ukrajinu može prelaziti "neometano" preko svih prijelaza.

Prosvjedovali zbog narušavanja konkurencije

Poljski poljoprivrednici i kamiondžije blokirali su granične prijelaze s Ukrajinom od kasne jeseni prošle godine prosvjedujući protiv nepoštene konkurencije.

Kao glavni razlog naveli su pasivnost vlade prema gubitku poslova zbog stranih konkurenata od početka rata u Ukrajini jer su kamiondžije iz Ukrajine bili izuzeti od obveze posjedovanja dozvole za prelazak poljske granice. 

Neke restrikcije i dalje će vrijediti za kamione koji prevoze žitarice, što je bilo glavno pitanje koje je ljutilo poljske prosvjednike, priopćila je ukrajinska pogranična služba.

"Istodobno, kamioni koji prevoze žitarice neće smjeti ulaziti u Poljsku. Taj tip tereta može se kretati preko Poljske samo u tranzitu", objavila je služba na Telegramu. 

"Mislim da su takve blokade stvar prošlosti", objavio je na Facebooku ukrajinski veleposlanik u Poljskoj Vasil Zvarič. "Umjesto blokiranja, bolje ćemo surađivati."

Pročitajte više