Poljski predizborni hit: "Sakrij babi osobnu"

IZBORI za poljski Sejm koji će se održati 21. listopada se pretvaraju ne samo u ideološki, nego i generacijski sukob, u kojem, po svemu sudeći, jedna strana svoju brojčanu slabost nastoji kompenzirati prljavim trikovima.

Naime, u Poljskoj, slično kao i u Hrvatskoj, životna dob prosječnog birača, kao i njegova udaljenost od gradskog asfalta je proporcionalna vjerojatnosti da će taj birač uopće izaći na biralište. U praksi to znači da konzervativne stranke, kao što je to u Poljskoj vladajuća Pravo i pravda braće Kaczynski, unaprijed imaju prednost pred liberalnim strankama, kao što je Građanska platforma, koje pretežno računaju na mlade i urbane birače.

Međutim, takvo stanje stvari bi mogla izazvati serija SMS i E-mail poruka koja je poput virusa zasula zaslone širom Poljske i koja kaže: "Idu izbori. Valja spašavati državu. Sakrij babi osobnu iskaznicu".

Poruka svojim primateljima - za koje se pretpostavlja da su informatički pismeni, tj. mladi, urbani i liberalno nastrojeni - sugerira da svojim majkama, bakama i prabakama, odnosno starijim članovima rodbine jednostavno sakriju osobne iskaznice pred izbore 21. listopade te ih tako spriječe da iskoriste svoje biračko pravo.

Lavina takvih i sličnih poruka je dosegla takve razmjere da su o njoj čak počeli raspravljati političari prilikom predizbornih debata. O tome su izrekli različite stavove, čak i ako pripadaju istoj stranci. Tako ju je predsjednik Sejma Ludwik Dorn nazvao "izrazom mladenačke gluposti", a ministar prijevoza Jerzy Polaczek "dobrim vicom".

Međutim, premijer Jaroslaw Kaczynski ju je nazvao "atentatom", odnosno "ruganjem cijelom jednom narodu".

Državna izborna komisija je, pak, otišla korak dalje i zatražila kriminalističku istragu s obzirom da dotična kampanja predstavlja ometanje biračkog prava - kazneno djelo koje je u Poljskoj kažnjivo s tri mjeseca do pet godina zatvora.

U međuvremenu su poljske novine kao autore kampanje otkrili trojicu mladih informatičara koji se predstavljaju kao "Tri mušketira".

Jedan od njih je, shvativši da je vrag odnio šalu, pokrenuo novu SMS-kampanju pod nazivom "Vodi baku i djeda na glasanje". U izjavi za list "Życie Warszawy" je izjavio kako će "osobno automobilom odvesti" svoga djeda i baku na biralište, te da je njegova poruka bila "pogrešno shvaćena". Mladi "mušketir" tvrdi da je samo htio da "mladi pred izbore razgovaraju s umirovljenicima".

D.A.
Foto:AFP

Pročitajte više