Poljski predsjednik kaže da bi pobačaj trebao biti dozvoljen u jednom slučaju

Foto: EPA

POLJSKI predsjednik Andrzej Duda rekao je danas da bi žene trebale same moći odlučiti hoće li pobaciti ako fetus ima nepopravljive malformacije.

Time se Duda ogradio od konzervativnog vodstva svoje stranke koja traži zabranu pobačaja u svakom slučaju, što je pak dovelo do masovnih prosvjeda. 

“Ne smije biti tako da zakon traži ovakav tip junaštva od žene”, rekao je Duda u intervjuu za radio RRMF FM, prenosi ABC News.

Vođa vladajuće stranke pozvao pristaše da obrane crkve od žena

Tako je progovorio o prosvjedima nakon sedam dana velikih prosvjeda diljem Poljske do kojih je došlo nakon ustavne odluke koja je proglasila neustavnim pobačaj u slučaju nepopravljive malformacije fetusa

U četvrtak su muškarci iz ultradesničarske skupine napali žene koje su prosvjedovale preko noći u Wroclawu, Poznanu i Bialystoku.

To se pak dogodilo nakon što je vođa vladajuće stranke Jaroslaw Kaczynski rekao svojim pristašama da izađu na ulice i obrane crkve od žena.

Dudini komentari su tako u oštrom kontrastu s njegovim vlastitim izjavama od početka tjedna, kada je podržao ovu odluku ustavnog suda te naglasio kako ne podržava pobačaj čak ni u slučaju nepopravljive malformacije fetusa.

U istom intervjuu je rekao i kako bi samo policija trebala biti odgovorna za zaštitu ulica.

Pročitajte više