Poljski premijer: EU se nepravedno odnosi prema Mađarskoj i Poljskoj

Foto: EPA

MINISTRI EU ponovno nisu uspjeli napredovati u raspravama o rješavanju energetske krize, unatoč mjesecima razgovora. Situaciju s krizom komentirao je za Euro news poljski premijer Mateusz Morawiecki.

"Vidim da neke zemlje koje se moraju nositi s ovom krizom sa stajališta cijena plina i nafte to rade na vrlo sebičan način. Oni ne vide širu sliku. Ne vide izravan utjecaj prirodnih resursa i cijena na Ukrajinu, jer bi gorivo za ruske ratne strojeve trebalo zaustaviti što je prije moguće.

Poljska je uvijek bila  jedna od onih vrlo rijetkih zemalja, koje su bile najradikalnije u smislu povećanja velikih paketa sankcija vrlo brzo jer smo bili mišljenja da će se prije mir vratiti u Europu ako se što prije pozabavimo ruskim ratnim strojem", rekao je premijer Poljske u razgovoru za Euro news.

O ograničenju cijena plina: Daleko smo od pronalaska kompromisa

Unatoč bezbrojnim raspravama o ograničenju cijene plina u Europi, građani i dalje vide kako im računi za energiju vrtoglavo rastu jer čelnici EU ne uspijevaju pronaći rješenje.

"Nekoliko zemalja, uključujući Poljsku, u travnju, svibnju i lipnju pritisnulo je Europsku komisiju i posebno neke druge sjeverne zemlje, zajedno s Italijom i Španjolskom. Pokušavali smo pomoći.

Pokušavamo stvoriti zajednički nazivnik jer smo znali da bi gornja granica cijena plina trebala biti negdje u sredini naših očekivanja i nekih očekivanja Njemačke, Nizozemske i ostalih. Međutim, način na koji su to tvrdoglavo blokirali za mene je prilično zabrinjavajući jer vjerujem da smo još uvijek daleko od pronalaska kompromisa oko ograničenja cijene plina", rekao je Morawiecki.

Na pitanje jesu li Njemačka i Nizozemska krive za ovaj zastoj, Morawiecki odgovara da on ne krivi nikoga. "Ja samo signaliziram da solidarnost za cijelu Europu znači da se što je prije moguće postigne zajednički nazivnik, a ne uvijek najmanji zajednički nazivnik", komentirao je.

Kako su pregovori zašli u mrtvu točku, javlja se zabrinutost da bi energetska sigurnost kontinenta mogla biti ugrožena ove zime, ali i mnogih narednih zima. Prema riječima poljskog premijera, ljudi su s pravom zabrinuti.

"Rusija je oslabljena, ali još uvijek ima nuklearno oružje"

Dok se rat u Ukrajini nastavlja, francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da bi Zapad trebao razmotriti davanje sigurnosnih jamstava Rusiji za okončanje rata. Ali Morawiecki je za Euro news kaže da Moskva ne treba takva jamstva.

"Rusija je oslabljena, ali je supersila te još uvijek ima nuklearno oružje i snažnu vojsku. Ona zapravo ne zahtijeva nikakvu vrstu jamstava jer ih ima u svojim rukama. Jedina zemlja u ovoj priči koja treba potporu i jamstva za svoj suverenitet i sigurnost je Ukrajina.

Zato mislim da bi naš odgovarajući pristup bio podržati Ukrajinu putem snažnije isporuke oružja i financijske pomoći kako bi Putin i Kremlj vidjeli da ozbiljno podupiremo Ukrajinu, a ne samo tijekom ove zime, nego i tijekom idućih zima", rekao je poljski premijer.

"EU nepravedno tretira Mađarsku"

EU odlučila je zamrznuti europska sredstva za Mađarsku zbog zabrinutosti da bi taj novac mogao pomoći korupciji. Upitan što misli o ovoj odluci, Morawiecki je odgovorio kako smatra da se prema Mađarskoj nepravedno postupa.

"Mogu vam reći da sam zapanjen i šokiran korupcijom u Europskom parlamentu. To je prva stvar. Mislim da bi se procedure u Europskom parlamentu i u drugim institucijama trebale preispitati i to u velikoj mjeri. Smatram da EU nepravedno postupa prema Mađarskoj.

Mađarska ima konzervativnu vladu i to je jedan od razloga zašto je Mađarska toliko napadnuta. Mogu samo naglasiti da se i Mađarska i Poljska tretiraju na vrlo nepravedan način, to nije smio biti slučaj. Na meti smo Europske komisije zadnjih nekoliko godina jer se ne slažu oko reforme postkomunističkog pravosudnog sustava", rekao je premijer Poljske za Euro news.

Pročitajte više