Poljuljan moral Amerikanaca: Vod rezervista odbio izvršiti zapovijed

VOD REZERVISTA američke kopnene vojske pod istragom je u Iraku jer je navodno odbio izvršiti zadaću opskrbe koju su smatrali preopasnom, javljaju u subotu mediji.

The Washington Post piše, navodeći priopćenje američke vojske iz Iraka, kako se 19 vojnika 343 intendantske satnije nije pojavilo u srijedu za planirani konvoj s gorivom iz zrakoplovne baze u Tallilu namijenjen bazi Taji blizu Bagdada.

Prema prvim izvješćima neki od 19 vojnika odbili su sudjelovati u konvoju.

Vojnici su bili zabrinuti zbog lošeg stanja svojih kamiona, manjka zaštite i odsutnosti helikoptera za pratnju logističkih operacija, koje u Iraku spadaju među najopasnije zbog pobunjenika koji ih napadaju raketnim bacačima, strojnicama, puškama i bombama postavljenim kraj cesta.

Los Angeles Times piše da je incident "procurio" u javnost nakon što su obitelji vojnika pod istragom objavili da vojnici nisu poslušali naređenje da voze konvoj koji su smatrali "samoubilačkom misijom".

Drugi vojnici iste postrojbe izveli su zadaću istoga dana.

Vojno priopćenje kaže da je incident "privremeni prekid discipline" i da je izoliran. Ono je također potvrdilo da su neke primjedbe vojnika bile na mjestu.

Američki vojni dužnosnici rekli su da nitko od vojnika nije uhićen.

WP, međutim, piše kako je incident najnoviji znak problematičnog morala u nekim postrojbama američke Nacionalne garde i rezervista raspoređenih u Iraku.

List navodi kako je prošlog mjeseca nekoliko stotina vojnika postrojbe nacionalne garde bilo zaključano u vojarni u Fort Dixu u New Jersey nakon što je 13 pripadnika pred odlazak u Irak bez dozvole napustilo vojarnu uglavnom da bi posjetili obitelji.

LAT ocjenjuje da se sa 40 posto američkih vojnika u Iraku koje čine garda i rezerva Pentagon napreže da im osigura jednaka vozila i opremu poput zaštitnih prsluka koju posjeduje aktivna vojska.

Odbijanje zapovjedi u ratnoj zoni može dovesti do ozbiljnih optužbi za pobunu i kukavičluk, citira LAT stručnjaka za vojno pravo iz Washingtona. Ipak, činjenica da je vojska rekla da su vojnici bili opravdano zabrinuti te da je zaustavila uporabu kamiona dok ih ne pregleda, ukazuju da možda neće ići na najozbiljnije optužbe.

Pročitajte više