Polovici ptica grabljivica iz sjeverne Afrike prijeti izumiranje

Foto: FaH

GOTOVO polovici vrsta ptica grabljivica koje se gnijezde u sjevernoj Africi prijeti izumiranje, a tri vrste već su označene kao regionalno izumrle, priopćio je u utorak IUCN-ov centar iz Malage pozivajući se na prvu ocjenu statusa očuvanosti grabljivica rađenu za poznati Crveni popis.

Tri vrste su klasificirane kao regionalno izumrle. Crni strvinar (Aegypius monachus) i španjolski orao (Aquila adalberti) nisu primijećeni da se razmnožavaju desetljećima u sjevernoj Africi, dok je tamni jastreb (Melierax metabates) proglašen regionalno izumrlim 2007. godine.

Ilegalno ubijanje, trgovina, trovanje...

Glavne prijetnje opstanku tih grabljivica su ilegalno ubijanje i trgovina te trovanje i dodiri s infrastrukturom kao što su dalekovodi. Također, važne su im prijetnje uporaba kemikalija, tzv. zaštitnih sredstava u poljoprivredi, gubitak šumskih staništa, agrosistema i močvara, kaže se.

Izvješće također naglašava nedostatak podataka o grabljivicama, osobito o njihovoj rasprostranjenosti, veličinama i trendovima populacija, kaže se i ističe da čak za 42 posto vrsta nisu nepoznata kretanja populacija.

“Unatoč ograničenjima trenutnog znanja o očuvanju, jasno je da je hitno potrebna strategija za zaštitu grabljivica u sjevernoj Africi. Ako ne budemo djelovali, moglo bi doći do regionalnog sloma njihovih populacija, a možda i niza ekosistema u kojima grabljivice igraju ključnu ulogu,” ističe koordinator znanstvenog programa udruge Les Amis des Oiseaux (AAO/BirdLife Tunisia) Hichem Azafzaf.

Ptice grabljivice su ključni organizmi za funkcioniranje ekoloških sustava

Ptice grabljivice su ključni organizmi za funkcioniranje ekoloških sustava i pružaju nekoliko ekoloških usluga vitalnih za dobrobit ljudi, kao što je suzbijanje štetočina glodavaca, uklanjanje mrtvih životinjskih ostataka i stvaranje prihoda kroz ekoturizam. Nadalje, oni su temeljni elementi u hranidbenoj mreži, što ih čini dobrim pokazateljima zdravlja ekosistema, kaže se.

IUCN-ov Centar za mediteransku suradnju (IUCN-Med) za svoj glavni ima izradu procjena regionalnog statusa očuvanosti odabranih taksonomskih skupina, a Crveni popis ptica grabljivica sjeverne Afrike je 14. studija te vrste od osnivanja Centra u Malagi 2001.

„Ovaj Crveni popis je još jedan dokaz da je za zaustavljane gubitka biološke raznolikosti u regiji potreban veliki poticaj u narednim godinama kako bi se zaštitio prirodni kapital za buduće generacije”, istaknuo je direktor toga Centra Antonio Troya.

Pročitajte više