Pomahnitali sisački biskup medije usporedio s Goebbelsom: Najmoćniji ste, ali po zlu

SISAČKI biskup i šef komisije Iustitia et Pax Vlado Košić izrekao je jutros u programu Radio Sljemena niz mrzilačkih poruka prema domaćim medijima, a sve nakon upita slušatelja koji su se uživo javljali u eter i inzistirali da im odgovori zašto je Katolička crkva fokusirana na svoje skupe građevine i na haške presude, a ignorira gaženje radničkih prava i razmahanu korupciju.

Podržavali ste Bandića, utjelovljenje pravde i poštenja

Evo što je odgovorio slušateljici koja mu je rekla da Crkva samo gradi palače i cinično ga podsjetila da su na zadnjim izborima podržali Milana Bandića, "političko utjelovljenje pravde i poštenja".

"Ima tu puno netočnosti i krivih stavova, a idu i na račun vaše medijske prašine. Slušateljstvo, gledateljstvo i čitateljstvo troši te informacije i ta ih magla hrani. Kod nas su mediji još uvijek u pubertetu i sazrijevanju, nikako da odrastu. Najmoćniji ste, nažalost po zlu", rekao je biskup Košić.

Tako je to radio Goebbels...

Uzrujan i nezadovoljan time što mu slušatelji u programu uživo postavljaju neugodna pitanja, biskup se posebno ražestio na konstataciju urednice i voditeljice Vesne Jurić Rukavine, da o velikim gradnjama slično govore i vjernici kad nedjeljom izlaze iz župa. Tu se pozvao na nacističkog šefa propagande.

"To je ona Goebbelsova metoda, gdje se stoput izgovorena laž pretvara u istinu. Toliko je prljavih laži izneseno tijekom ovih petnaest godina koliko nakon rata živimo u demokratskom društvu, da se doista teško braniti", požalio se Košić, izbjegavajući u cijelom razgovoru spomenuti luksuznu novu zgradu HBK i njenu cijenu od preko 100 milijuna kuna. Biskupski dvori na Ksaveru glavni su okidač za najnovije, vrlo žestoke prigovore Crkvi da živi u dekadenciji, a pastva im je sve siromašnija.

Crkvi nije vraćeno ni deset posto

Košić je jutros kazao da se Crkva "doista nije najbolje prezentirala u financijskom sustavu", ali je dodao da se stalno govori kako se Zakonom o denacionalizaciji "Crkva nečega domogla".

"Nije se vratilo ni 10 posto onog što je Crkvi oteto. Ako se radi o otimačini, onda je načelo pravde da se vrati oteto", kazao je biskup.

O medijima s puno strasti, o Uskrsu dekoncentrirano

Košić je za kraj vjernicima preko radijskog etera odaslao uskrsnu poruku: potpuno dekoncentrirano i s mnogo manje strasti nego u prethodnim minutama kad je eterom sijao mržnju. Sat kasnije, njegova komisija Iustitia et pax objavila je uputstva vjernicima kako se za tri dana ponašati nakon izricanja presude Gotovini, Markaču i Čermaku.

Pročitajte više