Pomirba SDP-a i HSS-a, izbori na jesen

SDP i HSS sklopili su sporazum da neće biti međusobnog napadanja do lipnja, tj. do završetka Papinog posjeta Hrvatskoj. Dogovoreno je da se parlamentarni izbori održu u listopadu 2003. godine.

Prodaja "Sunačanog Hvara" zaoštrila je odnose između SDP-a i njemu najvažnijeg koalicijaskog partnera HSS-a. Dvije stranke su se razišle i oko potpore američkoj intervenciji u Iraku, međutim, kako tvrdi visoko rangirani SDP-ovac za tjednik "Globus", Ivica Račan i Zlatko Tomčić dogovorili su međustranačko primirje.

SDP-u najviše odgovara da se izbori održe na jesen, u drugoj polovici listopada ili prvoj polovica studenoga, jer očekuju da će im porasti rejting nakon turisičke sezone i puštanja u promet dijela ceste za Split. Isti izvor kaže kako su u SDP-u svjesni da bi HSS-u odgovarali izbori na proljeće, jer će na jesen imati problem oko isplate obećanih premija seljacima.

Precizan dogovor o datumu izbora trebao bi se dogovoriti nakon 21. veljače, kad će premijer Račan u Ateni predati hrvatsku molbu za članstvo u Europskoj uniji.

HNS-u najviše odgovara de se izbori održe u prvoj polovici srpnja nakon što se otvori dionica autoceste kod Zadra, a za što je, kako smatraju u toj stranci, zaslužan ministar Radimir Čačić. Libra i LS imaju svoje želje, međutim, kako kaže visoki dužnosnik SDP-a, to nije bitno jer te stranke neće utjecati na formiranje buduće koalicije.

Prema "Globusovom" istraživanju koje je na uzorku od 700 ispitanika provedeno 17. i 18. veljače, da se izbori održavaju ovih dana na njih bi izišlo 51,6 % građana Hravtske, ne bi se odazvalo 29,3 %, a neodlučno je 19,1%. Za HDZ bi glasalo 21,6 %, SDP 18,5%, HNS 9,4%, HSS 7,5% te za HSLS 5,5% sudionika ankete. Ostale stranke ne bi prešle izborni prag.

Pročitajte više