Pomoćnik ministra Pankretića navodno se u 90-ima bavio kamatarenjem

POMOĆNIK ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Božidara Pankretića u Upravi za ribarstvo, prof. dr . sc. Ivan Katavić, navodno se sredinom 90-ih godina bavio kamatarenjem.

Naime, prema ugovoru kojeg je u redakciju Večernjeg lista uputio anonimni pošiljatelj, vidljivo je kako je glavni Vladin pregovarač s EU za područje ribarstva,1994. godine Josipu Češljašu posudio 13 tisuća tadašnjih njemačkih maraka, s kamatnom stopom od osam posto, a njegovom nećaku Đuri Češljašu je 1995. godine posudio 172.887 tadašnjih austrijskih šilinga (oko 12,6 tisuća eura).

Sada pokojni Češljaš je dug vratio na vrijeme, no njegov nećak nije, pa je Katavić s njim 1996. godine, u prisustvu odvjetnika Marijana Fosina i Božice Petak Vujec, potpisao ugovor, kojim je osim nove glavnice od 194.495 austrijskih šilinga (oko 14,1 tisuća eura) definirao i lihvarsku mjesečnu kamatu od četiri posto mjesečno, odnosno 48 posto godišnje, uz rok isplate do 31. kolovoza 1996. godine.

Slučaj otišao u zastaru

Đuro Češljaš je Večernjem listu potvrdio autentičnost ugovora, no rekao je kako ga on nije poslao medijima. Dodao je kako je novac od Katavića posudio za kupnju poslovnog prostora u Varaždinu i kako ga poznaje s početka 90-ih, kada su zajedno prodavali osiguranja austrijskog Wiener Stadtischea. S obzirom da je upao u novčane probleme, nije mogao vraćati dug Kataviću, koji je 2006. godine pokrenuo i ovrhu kojom je Češljašu oduzeo voćnjake i vinograde, vrijednosti oko 440 tisuća kuna. Katavić ih je na javnoj dražbi kupio za nešto manje od 116 tisuća kuna.

S obzirom da je u slučaju nastupila apsolutna zastara, Katavić i odvjetnici koji su sastavili lihvarski ugovor više ne mogu kazneno odgovarati.

Katavićev komentar na navode o kamatarenju danas je bilo nemoguće dobiti. On je tijekom cijelog prijepodneva zauzet sastancima, a u Ministarstvu se trenutno dogovaraju hoće li slati priopćenje vezano za to.

I.M.
Foto: Uprava za ribarstvo

Pročitajte više