Pomoćnik ministra prometa radnike koji su ga optužili za mobbing nazivao bitangama i neradnicima

Foto: Index

JEDAN od jučer imenovanih pomoćnika ministra je Alen Gospočić, dugogodišnji voditelj Zagrebačkih cesta, jedne od podružnica Zagrebačkog holdinga. On je na tom mjestu bio do kolovoza 2015. godine, a u medijima se najčešće spominjao u kontekstu nesuglasica s zaposlenicima Zagrebačkih cesta koji su protiv njega organizirali i prosvjede optužujući ga za mobbing na radnom mjestu i brojne nezakonitosti te malverzacije u poslovanju čime je, optuživali su ga, oštetio tvrtku za milijun i pol kuna.

"Dao je otkaze obojici sindikalnih povjerenika, odbija čak i poslušnost gradonačelniku oko asfaltiranja fontana, odbija slušati upravu u vezi vraćanja glavnih povjerenika na posao, pa oko leasinga vozila. Želimo upozoriti ponovno Holding i Gradsku upravu da kako takav čovjek koji radi protiv radnika i Zagrebačkih cesta se može ponovno imenovati za direktora", u studenom 2013. godine Gospočića je optuživao Dario Rastovčan, glavni povjerenik Sindikata komunalaca za Zagrebačke ceste.

"Signal nam je bio da ga drži predsjednik Skupštine. On ne postavlja svoje HSLS-ovce, već nezavisne ljude na čelna mjesta preko kojih ubacuje svoje ljude u firme. Imam podatak iz kadrovske službe da su papiri jednog člana HSLS-a već doneseni kod njih", optuživao je Rastovčan koji je bio jedan od organizatora prosvjeda protiv šefa.

Gospočić tada nije želio puno komentirati prozivke svojih podređenih već je samo kratko rekao kako je riječ o bitangama i neradnicima koji su prijetili njemu i njegovoj obitelji.

Radinici ga optuživali za nelegalne otkaze, malverzacije i uhljebljivanje

Na prosvjedu održanom 7.11. 2013. godine ispred zgrade Holdinga radnici su optužili Gospočića da je u tri godine doveo 60 svojih ljudi.


Marko Artuković, glavni sindikalni povjerenik Novog sindikata iz ZG cesta, rekao je tada kako je Gospočić svojim postupcima maltretiranjem radnika a osobito žena, bahatošću prema radnicima kaznenim prijavama u kojima je naveden kao glavni organizator kriminalne skupine izrazito naštetio ugledu ZG cesta.

U zaštitu Gospočića stao je tadašnji predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić koji je rekao kako nikakve dokaze o neprimjerenom ponašanju voditelja Zagrebačkih cesta nije dobio.

"Iako imam primjedbe na njegov rad, smatram da ga on ipak odlično obavlja, jer su rezultati ZG cesta izvrsni.  Sad moramo vidjeti jesu li postupci prema radnicima teži od odličnog poslovanja podružnice. Ne znam da se protiv njega vode ikakve istrage i postupci", rekao je tada Ljubičić.

Niti godinu dana kasnije radnici Zagrebačkih cesta i njihov nadređeni nisu pronašlo zajednički jezik. Vidljivo je to iz pisma koje je u rujnu 2014. godine javnosti odaslao SSSH Zagrebačkih cesta.

Optužili ga da je namjestio posao svom suradniku

Sindikati u pismu napominju kako je internim revizijama, provedenim po dojavama radnika, utvrđeno više nalaza o malverzacijama i kriminalu.


"Voditelj podružnice nije poduzeo uobičajene dodatne mjere osiguranja naplate potraživanja od kupca Montmontaže plinovodovod d.o.o. , a kako je zbog predstečajne nagodbe kupca izvjesno da potraživanja Podružnice neće biti naplaćeno, Grupi Zagrebački holding učinjena je šteta od 981.763,54 kn", optuživali su sindikati u otvorenom pismu dodavši kako je u vlasničkoj strukturi Montmontaže bio Hasan Džonbić, rukovoditelj tehničke operative i jedan od prvih Gospočićevih suradnika u Zagrebačkim cestama.

"U ostalim ključnim nalazima između ostalog navodi se kako je protivno važećim odlukama Uprave Zagrebačkog holdinga, rukovoditelju Interne kontrole Hrvoju Matijeviću i rukovoditelju Tehničke operative Hasanu Džonbiću, Gospočić dodijelio službena osobna vozila u službene i privatne svrhe 24 sata dnevno", teške optužbe na račun Gospočića iznio je sindikat.

Krivili Darinka Kosora da ga štiti

"Gradski kontrolni ured je također utvrdio da je Gospočić s bivšim predsjednikom Uprave Čovićem oformio za svoj kadar dva nova rukovodeća radna mjesta van grupe složenosti poslova utvrđenih TKU s visokim koeficijentima, a bez dozvole Gradskog ureda za gospodarstvo što je propisano istim aktom te im se četiri godine protuzakonito isplaćuju plaće za izmišljena radna mjesta,a gdje su ceste oštećene za oko milijun kuna", stoji nadalje u otvorenom pismu SSSH iz rujna 2014. godine.


Osim toga sindikati su Gospočića optužili za desetke nezakonitih otkaza koji su također skupo koštali tvrtku.

"Svemu tome treba pridodati da je Gospočić podijelio desetke nezakonitih otkaza gdje su oštećeni djelatnici tužili tvrtku i gdje je desetak presuda dosuđeno u njihovu korist, što pravomoćno, što nepravomoćno. Prema procijeni sindikata i odvjetnika obeštećenja radnika premašit će milijunski iznos", pisali su tražeći hitnu smjenu Gospočića te nadoknadu štete koju je Holding pretrpio.

"Od Državnog odvjetništva tražimo da konačno provede istragu o slučaju Montmontaža plinovodovod do kraja jer je kaznena prijava predana još 15.04.2013. te da pokaže građanima grada Zagreba da oni koje na takav način troše njihove novce u ovoj državi mogu i moraju biti kažnjeni", pisali su, dodavši kako je Gospočića štiti Gradska skupština Grada Zagreba na čelu s Darinkom Kosorom.

 

Pročitajte više