Pomoću 3D printera omogućili rad respiratora za oboljele od koronavirusa

Foto: Epa

TALIJANSKA tvrtka koja se bavi 3D printanjem kreirala je i printala 100 ventila za respiratore jer se bolnica u Brescii suočila s nedostatkom ove medicinske opreme. Ventili služe kao veza između pacijenata i strojeva za održavanje disanja.

Bolnica u Brescii na intenzivnoj njezi ima 250 pacijenata zaraženih koronavirusom. Ventili su za jednokratnu upotrebu i svaki se može koristiti najduže osam sati. Izrada jednog ventila košta euro, a za dizajn prototipa bilo je potrebno oko tri sata.

Talijanska novinarka Nunzija Vallini otkrila je da glavni dobavljač nije u stanju dostaviti potrebne ventile. Povezala je bolnicu s izvršnim direktorom tvrtke Isinnova Cristianom Fracassijem.

"Ventil je testiran na pacijentu i rekli su da funkcionira"

Fracassi i inženjer Alessandro Romaioli otišli su u tvrtku, a tri sata nakon vratili su se s prototipom.

"Ventil je testiran na pacijentu i rekli su da funkcionira. Vratili smo se u ured i nastavili printati nove", navodi Romaioli za BBC.

Tandem je započeo suradnju s još jednom lokalnom tvrtkom za 3D printanje kako bi uspjeli podmiriti potrebe bolnice. Isinnova ima šest printera, a za izradu jednog ventila potrebno je sat vremena.

Tvrtke besplatno izrađuju ventile, ali će dizajn ostati poslovna tajna.

"Pokušavamo spasiti živote"

"Ventil ima jako tanke rupe i cjevčice manje od 8 milimetara. Nije ih lako napraviti. Pored toga, tijekom printanja treba paziti da proizvod ostane sterilan i napraviti ga na klinički način", navodi Fracassi.

Još jedna bolnica zatražila je pomoć tvrtke jer im nestaju ventili.

"Nismo spavali dva dana. Pokušavamo spasiti živote", navodi Fracassi.

Pročitajte više