Pompeo o sjevernokorejskoj raketi: Oni uopće ne provode ispitivanja

Foto: EPA

AMERIČKI državni tajnik Mike Pompeo umanjio je važnost prijetnje velikog interkontinentalnog balističkog projektila koji je Sjeverna Koreja predstavila javnosti u subotu u prigodi velikog vojnog mimohoda.

"Treba znati da je najvažnija stvar za zemlju koja radi na raketnom programu da ispita te rakete kako bi bila sigurna da će funkcionirati", rekao je na tiskovnoj konferenciji u Washingtonu.

"Sjevernokorejci nisu lani proveli baš nijedno ispitivanje interkontinentalnih balističkih projektila. A to vrijedi i za pretprošlu godinu", istaknuo je. Iskoristio je priliku da povuče paralelu s Kinom, glavnim strateškim protivnikom Sjedinjenih Država, koja je "lani ispitala više raketa nego sve ostale zemlje svijeta".

Dužnosnik američkog State Departmenta ocijenio je u nedjelju da je "žalosno da Sjeverna Koreja i dalje daje prioritet svom zabranjenom programu nuklearnih i balističkih raketa".

Stručnjaci su pak ocijenili da su te rakete otvorena prijetnja američkom sustavu proturaketne obrane, ali i izazov američkom predsjedniku.

Donald Trump je počeo proces popuštanja s Pjongjangom koji privlači pozornost svjetske javnosti u okviru kojega se triput sastao sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong-unom.

Uoči njihova prvog povijesnog sastanka na vrhu u lipnju 2018. Mike Pompeo je isticao da je za SAD prihvatljiva jedino "potpuna, konačna i provjerljiva denuklearizacija" Sjeverne Koreje.

Pregovori koji su trenutačno u zastoju nisu omogućili nikakav pomak u nuklearnom razoružanju. No čini se da je američki predsjednik, koji se za dvadesetak dana natječe za drugi mandat, zadovoljan "slogom" s Kim Jong-unom i prešutnim prekidom ispaljivanja interkontinentalnih raketa i nuklearnih pokusa.

Pročitajte više