Poništena žalba Pirate Baya: Pirati ipak idu u zatvor?

OSNIVAČI Pirate Baya ipak će, čini se, završiti iza rešetaka. Iako su se nakon kontroverzne presude pojavile informacije da će se suđenje morati ponoviti, zato što je sudac Tomas Norstrom, koji je Fredrika Neija, Gottfrida Svartholma Warga, Petera Sundea i Carla Lundstroma osudio na godinu dana zatvora i ukupno 3,8 milijuna dolara kazne zbog kršenja autorskih prava, aktivni član dvije organizacije za zaštitu autorskih prava.

No, žalbeni sud je odlučio kako nema potrebe za ponavljanjem suđenja, odnosno da Norstorm nije bio u sukobu interesa. Tročlano žalbeno vijeće smatra kako nema sumnje da je Norstrom svojim akcijama podržao princip autorskih prava i njihove zaštite, ali ipak vjeruju da se zbog toga ne može smatrati pristranim.

Podsjećamo, odvjetnik Pirate Bayevih čelnika žalbu je najavio odmah nakon nepovoljne presude. On je tada optužio Norstorma za sukob interesa, ali također se požalio kako smatra da je švedska vlada namjerno izabrala baš tog suca da preuzme slučaj Pirate Baya. Presuda protiv ozloglašenih internetskih pirata izazvala je niz negativnih reakcija među mladim Šveđanima, ali i diljem Europe. ŠVedska piratska stranka, koja se zalaže za iste vrijednosti koje promiču šefovi Pirate Baya, slobodnu dostupnost svih multimedijalnih sadržaja, tako je samo u nekoliko dana drastično povećala svoju popularnost što joj je omogućilo i da uđe u Europski parlament.

"Švedskom se pravosuđu po pitanju autorskih prava više ne može vjerovati. Sada je sasvim jasno da se ovdje radi o izigravanju pravde u nečiju korist", reagirao je piratski zastupnik u EU parlamentu na odluku žalbenog suda.

P.V.
Foto: AFP

Pročitajte više