MOST odlučio: Božo Petrov bit će premijer

Foto: FAH

NITI jedan dan nije prošao otkad je Božo Petrov kazao kako je HDZ definitivno otpao iz pregovora, a Nacionalno vijeće MOST-a izašlo je u javnost s potpuno novom pričom, pozvavši stranku Tomislava Karamarka natrag za pregovarački stol. Otkrili su to iz Nacionalnog vijeća MOST-a nakon današnjeg sastanka okupljenim novinarima, obnavljajući tako ponovno postizborne spekulacije i prepucavanja.

MOST-ov Miro Bulj tako je novinarima pred središnjicom MOST-a u Zagrebu kazao kako je Nacionalno vijeće odlučilo pružiti novu šansu HDZ-u, kao što je šansa u više navrata bila pružana i SDP-u. Naglasio je kako su MOST-u u interesu prvenstveno reforme, a za koje žele što širi konsenzus svih uključenih strana.

Ipak, do dvostrukog preokreta danas ipak nije došlo, jer je šef HDZ-a odbio ponudu MOST-a da se vrati u pregovore. Karamarko je tako u televizijskim nastupima u tri različita dnevnika kazao kako postoji "linija iza koje se nema namjeru povlačiti", odbivši povratak za pregovarački stol. U međuvremenu, Nacionalno vijeće MOST-a odlučilo je kako želi Božu Petrova za premijera.

> Karamarko: HDZ se ne vraća u pregovore, Petrov me razočarao

U današnjoj emisiji Nedjeljom u 2 na HRT-u, MOST-ova Ines Strenja Linić također je kazala kako HDZ-u vrata ostaju otvorena.

> Ines Strenja Linić demantira Petrova: Vrata HDZ-u su i dalje otvorena

"Kao što smo SDP-u ostavili otvorena vrata, sada su ta vrata otvorena i trećoj strani (HDZ-u)", kazala je Strenja Linić, suprotno stavu Bože Petrova, koji je još sinoć izjavio da HDZ "ispada iz igre".

Tijek pregovora:

20:30 Index večeras nije uspio dobiti od SDP-a potvrdu informacije o tome je li SDP-u i Zoranu Milanoviću ponuđeno mjesto predsjednika Sabora.

Izvori bliski stranci kazali su nam neslužbeno kako funkcije još nisu dogovorene te kako se razgovori nastavljaju sutra.

19:30 "MOST je obećavao i prevario, a HDZ-ova koalicija je pokazala dosljednost. Radije ćemo biti dosljedni u oporbi nego varati glasače kao MOST", kazao je HRAST-ov Ladislav Ilčić za Novu TV.

19:10 Index neslužbeno doznaje kako je Nacionalno vijeće MOST-a odlučilo kako bi mandatar trebao biti Božo Petrov.

18:45 Tomislav Karamarko objavio je kako se HDZ nema namjeru vratiti pregovorima. Opširnije...

18:20 HDZ je sazvao sastanak Predsjedništva stranke za sutra u 12 sati. Opširnije...

18:00 Tomislav Karamarko večeras će u Dnevniku Nove TV progovoriti o tijeku postizbornih pregovora dviju koalicija i MOST-a. Opširnije...

17:30 "Zajedničko tijelo saborskih zastupnika i članova Nacionalnog vijeća donijelo odluku, da zbog prava jednakosti, jednako kao što smo dali određeno dodatno vrijeme koaliciji Hrvatska raste nakon njihovog odgovora iz Glavnog odbora, da se ipak predomisle, isto tako smo dali sada dodatno 24 sata zbog tog razloga i Domoljubnoj koaliciji. Nadamo se da će prihvatiti poziv, a na kraju, to je njihova odluka", rekao je Petrov novinarima.

Na pitanje novinara je li dogovoreno tko će biti premijer Petrov je uzvratio: " Na to nećemo odgovarati jer još uvijek traju razgovori, ali što se nas tiče mi smo se u tom dijelu usuglasili unutar Mosta".

U SDP-u danas neće komentirati Mostov poziv HDZ-u da se do ponedjeljka očituje želi se priključiti pregovorima, doznaje se u SDP-u.

17:09 Zoran Milanović novinarima je kazao kako će "čekati do sutra", a Petrov je rekao da se nada da će se "HDZ odazvati pozivu", prenosi HRT.

16:55 Božo Petrov obratio se novinarima pred središnjicom MOST-a. Kazao je kako se MOSt dogovorio oko premijera te kako će s imenom izaći u javnost nakon što se HDZ očituje o današnjoj ponudi.

16:25 Sastanak između MOST-a i SDP-a završio je. Čeka se na izjave predstavnika SDP-ove koalicije i MOST-ovaca. Petrov je dodao kako je HDZ dobio istu priliku koja je ranije dana i SDP-ovoj koaliciji te kako se MOST ravnao principom jednakosti pristupa prema koalicijama.

16:00 MOST je putem priopćenja za javnost objavio odgovor HDZ-u, u kojem je istaknuo kako koalicija Tomislava Karamarka ima vremena do sutra u 16 sati da se pridruži procesu koji su započeli MOST i SDP. Opširnije...

15:35 Hina u HDZ-u neslužbeno doznaje da će o ponudi Mosta u ponedjeljak raspravljati Predsjedništvo HDZ-a.

15:00 Počeo je i novi krug pregovora MOST-a i SDP-a, na koji su stigli Zoran Milanović, Vesna Pusić, Anka Mrak Taritaš, Silvano Hrelja, Nansi Tireli, Gordan Maras i Milanka Opačić.

14:55 "MOST u potpunosti podržava Božu Petrova kao novog mandatara. On je čestit čovjek i nova je figura u hrvatskoj politici i simbol je promjena", kazao je pred sastanak MOST-ov Ivan Lovrinović.

"Međutim, moramo pričekati da on sam to kaže", dodao je.

"Cilj Mosta je konstruktivno rješenje", istaknula je pak Ljubica Amrušec, dodajući kako bi osobno voljela da Petrov prihvati funkciju premijera, piše HRT.

14:50 "Nacionalno vijeće je izglasalo da pozivamo još jednom HDZ da odradimo trojnu vladu', objavili su iz MOST-a. Niti Milanović niti njegovi koalicijski partneri nisu novinarima htjeli komentirati posljednju odluku Nacionalnog vijeća Mosta.

Uskoro opširnije...

Pročitajte više