Ponovno uhićena dvojica napadača na Srbe u Supetru

Ilustracija 123RF, Ivo Cagalj/PIXSELL

PONOVNO su uhićena dvojica napadača na Srbe sezonce i vatrogasca koji im je pokušao pomoći u Supetru. 

Prvi put su uhićeni u nedjelju, a jučer su pušteni.

Pušteni pa ponovno uhićeni

"Provodeći daljnje kriminalističko istraživanje napada na osobe koji se dogodio  09.lipnja oko 04 sata u Supetru, koordinaciji s nadležnim Općinskim državnim odvjetništvu u Splitu prikupljena su saznanja i dokazi iz kojih je proizašla sumnja da su ranije obrađivani 22-godišnjak i 19-godišnjak ostvarili obilježje kaznenog djela, radi čega su danas i uhićeni i dovedeni u službene prostorije policije.

Sumnjiče se da su  9. lipnja oko 4 sata u Supetru na Braču na naročito drzak i nepristojan način skupa s  još za sada nepoznatim osobama fizički napali pet osoba u dobi od 21 do 26 godina i doveli ih u ponižavajući položaj čime su ostvarili obilježja kaznenog djela Nasilničko ponašanje iz članka 323 a Kaznenog zakona, a u svezi s kaznenim djelom Zločinom iz mržnje (članak 87. st 21. KZ-a) radi čega je protiv njih podnesena kaznena prijava i privedeni su pritvorskom nadzorniku.

Policijski službenici nastavljaju kriminalističko istraživanje u cilju identifikacije ostalih sudionika predmetnog događaja", priopćili su iz policije.

Uspjeli shvatiti da je fraktura nosa teška ozljeda

Ranije danas je Državno odvjetništvo uspjelo shvatiti kako je ozljeda višestruke frakture nosa koju je zadobio supetarski vatrogasac ipak teška tjelesna ozlijeda. Podsjetimo, policija je prvo to okvalificirala kao lakšu ozlijedu, a pravdali su se da im je tako prvo rekao liječnik.

Dežurna zamjenica općinske državne odvjetnice u Splitu kvalificirala je kazneno djelo počinjeno protiv dvadesetšestogodišnjeg supetarskog vatrogasca, koji je branio napadnute sezonske radnike srpske nacionalnosti, kao teško tjelesnu ozljedu.

Kako smo doznali u državnom odvjetništvu, ozljeda je prekvalificirana "nakon što je pristigla medicinska dokumentacija".

Kao što je poznato, dvadesetšestogodišnjak je pokušao obraniti četvero sezonskih radnika srpske nacionalnosti napadnutih oko 4 sata ujutro u noći sa subote u nedjelju nedaleko od prostorija supetarske Torcide. Prema dostupnim informacijama, napadači su na Brač došli na Torcidin kup koji je u subotu održan u Supetru, a sve je počelo kad je petnaestak napadača čulo da žrtve - djevojka i tri momka - govore ekavicom. Krenuli su za njima, urlali "di je Srbin", udarali ih, oborili na pod, cipelarili, a kada je vatrogasac pokušao smiriti napadače i on je udaren.

Zašto su ih jučer pustili?

Dvojica uhićenih napadača jučer su pušteni. Za jednoga od njih, 22-godišnjaka, iz DORH-a su rekli da nije kažnjavan pa da zato za njega nisu zatražili ni istražni zatvor, nego samo mjeru opreza približavanja 150 metara vatrogascu. On je u vrijeme napada bio pod utjecajem alkohola od 1,2 promila, a na ispitivanju nije negirao napad, nego je rekao da se ničega ne sjeća. 

Drugog napadača, 19-godišnjaka, su pustili uz prekršajnu prijavu zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru i Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Danas su ponovno iza rešetaka. 

Incident su, podsjetimo, osudili brački vatrogasci, gradonačelnica Supetra Ivana Marković, ali i stranka Pametno koja drži da odgovornost za takve izgrede snose svi oni koji u političkom i javnom životu otvoreno zagovaraju netoleranciju i neprihvaćanje drugih i drugačijih.

Pročitajte više