Ponovo rastu cijene. Evo što bi sigurno trebalo poskupjeti

Marko Lukunic/PIXSELL

OČITO JE kako će cijene rasti u idućem razdoblju. Prema nekim najavama, one bi trebale skočiti već sutra.

Veliki dobavljači najavili su trgovcima čak 60 novih cjenika, što znači da nas čeka novi skok cijena u trgovinama.

"Poskupljenje je sigurno i na to treba računati. Vi ne možete inflaciju zaustaviti, to je isto kao da pokušavate zaustavljati plimu. Plima kada dođe, ona dolazi i nemate tu snagu da je zaustavite, ista je stvar s inflacijom - ona pokriva sve", rekao je još prije tjedan dana za RTL Danas Branko Roglić, vlasnik grupacije Orbico.

Što će poskupjeti?

No cijena čega će točno rasti i treba li veliki skok cijena očekivati baš sutra? Martin Evačić, predsjednik HUP-Udruge trgovina, ujedno i direktor NTL-a, govori nam da sutra ne bi trebalo biti velikih poskupljenja o kakvima mediji pišu.

"Ne bi čak velikih poskupljenja trebalo biti niti ovoga tjedna. Radi se o tome da trgovci imaju zalihe robe. Dok se te zalihe ne potroše, ne mijenjaju se cijene. A tih zaliha ima. Zato nije realno očekivati da će se nešto posebno sutra dogoditi", rekao je Evačić.

A što će poskupjeti?

"Radi se o velikim multinacionalnim proizvođačima koji dižu cijene. To su Nestle, Kraft, L’Oréal, Henkel... Oni su najavili poskupljenja. To su ujedno i proizvodi kod kojih se mogu naći zamjene. Naši proizvođači su ipak naznačili da neće sad povećavati cijene. To su Dukat, Vindija, Franck, Saponia, Kandit...", objasnio je.

Nestle: Moramo popraviti bruto maržu

Kako je pisao CNN, Nestle, kompanija koja nudi proizvode poput Nescafe kave ili čokoladica, povećao je cijene za 8.2 posto u 2022., ali nedavno i objavio da to nije dovoljno da nadoknadi rast troškova.

"Još uvijek smo u situaciji u kojoj popravljamo svoju bruto maržu i, kao i svi potrošači diljem svijeta, pogođeni smo inflacijom i sada pokušavamo popraviti štetu koja je učinjena", rekao je izvršni direktor Nestléa Mark Schneider.

Dodao je da će povećanja biti ciljana i implementirana samo tamo gdje za to postoje opravdanja. Ipak odbio je reći što će točno poskupjeti. Unilever, Coca-Cola, pivovara Heineken, Colgate, Palmolive i Procter & Gamble također su najavili povećanje cijena svoje robe ove godine, dok se bore s povišenim troškovima robe, energije i rada.

 

"Još nismo na vrhuncu cijena"

Unilever sa sjedištem u Velikoj Britaniji, između ostalog, proizvodi Hellmann's majonezu i Ben & Jerry's sladoled. "Vjerojatno smo prošli vrhunac inflacije, ali još nismo na vrhuncu cijena", rekao je glavni financijski direktor Unilevera Graeme Pitkethly novinarima tijekom prošlog tjedna.

Kao rezultat sporova oko cijena u protekloj godini, neki proizvodi s robnim markama uklonjeni su s polica na kratka razdoblja. Kraft Heinz prestao je isporučivati ​​neke proizvode, uključujući kečap od rajčice i pečeni grah, najvećem britanskom trgovcu mješovitom robom Tescu.

U to je vrijeme Tesco opisao povećanje cijena tvrtke kao "neopravdano". Nakon što su proizvodi obnovljeni, cijene Heinzovih najpopularnijih linija ostale su nepromijenjene.

Sigurno će poskupjeti mliječni proizvodi

Dakle, povećanje cijena u Hrvatskoj ovoga puta dijelom je povezano uz svjetske trendove.

"Mi imamo 9000 artikala u sustavu. Teško je reći što će točno biti ono što će biti skuplje. Cijene hoće rasti ove godine, to se zna, rastu troškovi, oni nipošto nisu isti. No, stvar je tu prije svega na dobavljačima, ne na trgovcima. Mi na novu cijenu, kad dobijemo, stavimo uobičajenu maržu koju dugo nismo mijenjali", objasnio je Evačić.

Na stranu proizvodi multinacionalnih kompanija, zasad je isto jasno da će poskupjeti mlijeko i meso.

>>Mljekari: Četiri mjeseca nismo povećavali cijene, više nemamo izbora

"Četiri mjeseca nismo povećali cijene svojih proizvoda i dali smo zahtjeve za povećanje cijena u ožujku", ispričao je za RTL Danas Božidar Kuzmić, predsjednik Udruge male hrvatske mljekare. Kaže da nisu imali drugog izbora.

"Jer su zahtjevi hrvatskih proizvođača mlijeka za većim cijenama stalni i konstantni. Neminovno je da će doći do poskupljenja, odnosno rasta cijena mliječnih proizvoda", govori Kuzmić, kojega je danas Index nazvao da nam dodatno pojasni svoje izjave, no nije bio raspoložen za nove javne istupe.

Cijene mesa idu 30 posto gore

Rast će i cijene mesa. Svinjogojac Antun Golubović nam govori da će sigurno doći do poskupljenja.

"U proteklih osam mjeseci do godinu dana je u Hrvatskoj svinjsko meso bilo 10 do 15 posto jeftinije nego ono u Europskoj uniji, kad govorimo o cijeni žive vage svinje. Od onda smo imali poskupljenje energenata, cijena stočne hrane je otišla gore. Stočari su je jesenas kupili po maksimalnoj cijeni.

Znamo da su građani osiromašeni i da će teško podnijeti teret, ali ne možemo raditi s gubicima. Još se snalaze mali OPG-ovi, ali veliki proizvođači koji imaju i po 300 krmača su u velikim problemima", rekao je on.

Pitamo ga koliko će iznositi poskupljenje.

"Nama je teško reći, jer recimo mi poskupimo 2 kune meso, a ono ode gore za 10 kuna. Mi smo isto zakinuti iako najveći ceh plaćaju građani. Ali očekujem veće cijene sigurno između 20 i 30 posto. Žao mi je građana", objasnio je.

Što se tiče ostale mesne industrije, Golubović ističe:

"Imam kolege u sektoru govedarstva, oni su u velikom problemu, njihove kalkulacije su isto strašne. Već je junetina poskupjela, a sad će još više ići gore. To je sigurno", objasnio je svinjogojac Antun Golubović.

Roglić: Poskupljenja će biti sve dok traje i energetska kriza

Inače, jučer je o poskupljenjima za N1 govorio i Branko Roglić, vlasnik Orbica.

>>Vlasnik Orbica: Nisam u životu doživio pojeftinjenje. Cijene će rasti idućih tjedana

"Kad netko kaže da neće biti poskupljenja… Svako poskupljenje ispod 10 posto je razumljivo i očekivano. To treba reći. Trajat će sve dok traje i energetska kriza. Vidite da se sad situacija malo stišava. Očekujemo da će se to za pola godine stišati i da će cijene energije doći na neku razinu kakva je bila ranije.

Neće nikada niti isto, ali očekujem da će nešto biti razumnije. Ja u životu još nisam doživio da su cijene pojeftinile, a doživio sam da su poskupjele. Računam da će u narednih mjesec dana cijene narasti sedam do deset posto", govori Roglić.

Njegova je tvrtka najveći distributer u Europi i on kaže da će proizvodi poskupljivati po kategorijama, ali i da se "nikom ne isplati poskupljivati jer na taj način pada prodaja".

Knežević: Mi ne znamo što je razlog poskupljenja

Popričali smo s predsjednicom Hrvatske udruge potrošača Anom Knežević. Pitali smo je ima li saznanja što bi još točno moglo poskupjeti.

"Znam ovo što se najavljuje iz medija. Osim hrane, to su i osnovne potrepštine poput kozmetike. Cijele prošle godine je bio rast cijena. Onda se govorilo da je to radi poskupljenja energenata, nedostatka sirovina, rata... A što je sad razlog?

Imali smo veliku inflaciju, onda uvođenje eura... Uz sve navedeno je došlo do poskupljenja. Sad ponovo dolazi poskupljenje. Činjenica je da su cijene na razini prosjeka Europske unije, a primanja su na 40 posto od europskog prosjeka. Jedina mjera koja bi pomogla je povećanje prihoda, sve druge mjere su kratkog dana", objasnila je Knežević.

Pročitajte više