Popis imena bivših čeških tajnih agenata osvanuo na internetu

POPIS sa 380 imena suradnika češke tajne vojne službe neobjašnjivo je osvanuo na internetskim stranicama praškog Instituta za istraživanje totalitarizma, objavio je danas njemački Deutsche Welle.

Direktor vojne tajne službe Stefan Bačinski odmah je u medijima izjavio kako ni jedna od osoba na popisu nije suradnik tajne službe ili agent, odnosno da nitko od njih više ne radi za tajnu službu, te da tajne operacije vojne obavještajne službe Češke nisu ugrožene. Radi se, naime, o osobama koje su kao tajni agenti radili u vrijeme komunizma, odnosno do 1989. godine, no ni jasan demanti Bačinskog nije smirio strasti u Češkoj koje  je potaknulo objavljivanje spornog popisa. Popis je nekoliko tjedana bio dostupan na stranicama Instituta za istraživanje totalitarizma, no onda je naprasno skinut, a voditelju arhiva je utučen otkaz.

Bublan: Skandal nam ruši ugled u očima kolega u Europi i svijetu

Direktor Instituta Zdenek Hazdra za propust je optužio tajne službe, tvrdeći da je popis agenata došao iz njihovih krugova, no novinari lista "Mlada Fronta Dnes" pronašli su i aktivne diplomate koji se nalaze na objavljenom popisu agenata. O slučaju će idućeg tjedna raspravljati i Parlamentarni odbor za pitanja obrane i sigurnosti. Jedan od oporbenih zastupnika u češkom parlamentu František Bublan tvrdi kako se ovaj slučaj mora sankcionirati kako se slično ne bi ponovilo, no upozorio je i da skandal drastično ruši ugled češke tajne službe među kolegama u Europi i svijetu. Bublanove su riječi prenesene s osobitom pažnjom, jer je on, kako se navodi, svojedobno bio ministar unutarnjih poslova i šef češke tajne službe.

Naime, spomenuti incident nije jedini otkriveni slučaj čudnih i neobjašnjivih slučajnosti i događaja unutar čeških tajnih službi. Primjerice, prošloga tjedna je objavljeno da je jedan ruski špijun napustio Češku i vratio se u Moskvu. Njegovo zanimanje, tvrdi Deutsche Welle, bilo je vrlo neupadljivo, radio je kao psiholog u državnom zatvoru, ali je u to vriojeme ostvario vrlo intimnu vezu s jednom tajnicom koja je radila za češku vojsku. Tajnica, koja ima i čin majora češke vojske, izjavila je da nije ništa slutila oko dodatnog konspirativnog angažmana njezinog prijatelja, no zbog te su afere tri visokopozicionirana generala morala napustiti službu. Jedan od njih bio je i službeni zastupnik Češke u vojnom Vijeću NATO saveza.

Pročitajte više