Poplava u naselju Blacama u Rokovcima

ZBOG porasta vodostaja Bosuta i kiša koje padaju proteklih pet dana stanovnicima prognaničkog naselja Blaca u Rokovcima nedaleko od Vinkovaca prijeti poplava, a za sada je kritično u petnaestak montažnih kućica jer je voda samo centimetar od ulaza.

Stanovnicima Blaca u pomoć je priskočila vinkovačka vatrogasna postrojba i pokušala je iscrpsti vodu, ali neuspješno. Blaćani su pozvali u pomoć i vinkovački Vodovod, no, kako tvrde, uopće nije bilo odziva. Zatim su zatražili pomoć Pilipa Karule, predsjednika vukovarskoga Gradskog vijeća, čijim su zauzimanjem, kao i saborskog zastupnika iz Vukovarsko-srijemske županije Petra Mlinarića (HDZ), kasno popodne u prognaničko naselje Blace došli djelatnici vukovarskoga Gradskog poduzeća Vodovoda, kako bi četirima električnim crpkama snage 600 do 900 litara u minuti i dvjema cisternama pokušali iscrpsti vodu.

Takvo stanje u Blacama uzrokovao je visok vodostaj rijeke Bosuta u Rokovcima, dosegnuvši kritičnu točku za prognaničko naselje, a stanje otežavaju i podzemne vode.

Po riječima Ivana Brizanca, voditelja Prognaničkog naselja u Blacama, jedini spas je prestanak oborina, a ako nastave padati, stanovnike najugroženijih kućica u naselju pokušat će preseliti u nekoliko praznih koje su na višem terenu. Djelatnici vukovarskog Vodovoda čine sve kako bi noćas iscrpili vodu iz naselja.

U Blacama je u 250 kućica smješteno 735 osoba s područja Vukovarsko-srijemske županije, koji čekaju obnovu svojih obiteljskih kuća i stanova.

Pročitajte više