Poplave isprale minska polja u BiH



NAJNOVIJE poplave koje su pogodile pojedine dijelove BiH donijele su nove nevolje susjedima, jer su nabujale vode isprale minska polja i, kako se pretpostavlja, odnijele dio mina posijanih tijekom protekloga rata.

Kako prenosi Associated press, voditelj Centra za borbu protiv mina BiH Antun Sinković upozorava kako se svaki put kada se voda povuče krajolik promijeni te da voda odnese dio mina, jednako kao i oznake minskih polja.

"Samo Bog zna gdje su te mine završile"

Prethodni plan o 2009. godini kao krajnjoj vremenskoj granici do koje bi Bosna trebala biti očišćena od mina odavno je produžen, pa je tom roku dodano još desetak godina unutar kojih bi susjedna zemlja trebala pronaći i uništiti oko 220.000 mina zaostalih iz posljednjeg rata. Do kraja sljedeće dekade Bosna, zemlja s nezahvalnom titulom prostora najzagađenijeg minama u Europi, trebala bi biti slobodna od minsko-eksplozivnih sredstava.

No Sinković upozorava kako bi vodeni val mogao donijeti nove glavobolje pirotehničarima, jer je vrlo vjerojatno dio mina odnio s prostora na kojima su do sada bile zakopane te je zagadio do sada slobodne površine.

"Otplutale" mine mogu jednako tako ugroziti i susjednu Hrvatsku, navodi AP. "Jednom smo trebali pregledati i očistiti minsko polje uz rijeku Savu, no kad smo došli na to mjesto, shvatili smo da je poplava naprosto odnijela oko 6.000 četvornih metara riječne obale, a s njom i mine koje su bile ukopane u zemlju. Samno Bog zna gdje su te mine završile", objasnio je Boro Košarac, voditelj jedne od najvećih pirotehničkih tvrtki u BiH, i dodao kako problem minskih polja u BiH tako postaje međunarodni problem.

Pročitajte više