Poplave u Njemačkoj, Rumunjskoj i Austriji

SEDAM je osoba poginulo, a četiri su bolnički zbrinute zbog olujnih kiša koje su se srušile na središnju Rumunjsku noću s utorka na srijedu, objavile su lokalne vlasti.

S novim žrtvama ukupno je 25 osoba poginulo u tjedan dana u Rumunjskoj zbog kiša i poplava, dok se jedno dijete smatra nestalim.

Sedam žrtava novih katastrofalnih kiša redom su starije osobe koje je odnijela bujica.

Osobe koje su bolnički zbrinute zadobile su prijelome izazvane rušenjem njihovih domova zbog siline vodenog vala.

Bujice izazvane obilnim kišama preplavile su stotine nastambi u okruzima Harghita i Mures (središnja Rumunjska), gdje je nekoliko desetaka obitelji moralo biti evakuirano.

Poplave u južnoj Njemačkoj

Vodeni val na rijekama Dunavu, Innu i Isaru, koji je početkom tjedna uzrokovao poplave na području njemačkih Alpi, povlači se u smjeru sjevera te prijeti novim poplavama između ostalog i u glavnom gradu Bavarske Muenchenu, priopćila je Bavarska uprava za zaštitu od poplava.

Situacija u predalpskom području se smiruje, ali zato raste opasnost za regije koje se nalaze nizvodno, posebice u gradovima Freisingu i Muehldorfu. "Situacija je kritična", priopćio je ured za katastrofe u gornjobavarskom gradu Freisingu. Vodostaj rijeke Isar u tom je mjestu prešao vrijednosti zabilježene za vrijeme velike poplave 1999. godine.


Rijeka Isar u toku kroz Muenchen za sada nije prouzročila nikakve štete između ostalog i stoga što je kiša u alpskom području prestala padati. Meteorolozi, međutim, najavljuju zaoštravanje situacije potkraj tjedna kada se u južnoj Njemačkoj očekuju nove obilne padaline.

Ministri unutarnjih poslova Njemačke i Bavarske Otto Schily (Socijaldemokratska stranka Njemačke SPD) i Guenther Beckstein (Kršćansko socijalna unija CSU) posjetili su u srijedu ujutro područje Garmisch-Partenkirchena kako bi stekli uvid u nastale štete.

U međuvremenu je izbio i sukob u Bundestagu glede zaštite od poplava. SPD demokršćanskoj Uniji CDU/CSU i Liberalima predbacuje blokadu uvođenja dodatnih standarda za zaštitu od poplava što ih je vlada Geharda Schroedera htjela uvesti nakon velikih poplava u Saskoj prije tri godine.

Najmanje 4 mrtva ili nestala u poplavama u Austriji

Tijelo muškarca pronađeno je u srijedu ujutro u poplavljenom podrumu na zapadu Austrije, čime je broj poginulih ili nestalih u toj zemlji zbog vremenskih nepogoda u tri dana narastao na četiri.

Poplave, koje su pogodile zapadne pokrajine Vorarlberg i Tirol u Austriji kao i Švicarsku te pokrajinu Bavarsku u Njemačkoj, trebale bi se, međutim, polako smirivati od srijede u Austriji, predviđaju meteorolozi.


Prema podacima vlade u srijedu ujutro poplave su dosad odnijele tri života a 17 je ranjenih u Austriji.

Noću na srijedu 52-godišnji muškarac zatrapan je blatom i pronađen mrtav u podrumu svoje kuće u Reuthe blizu Bregenza (Vorarlberg). U istome je selu šest osoba ozlijeđeno u utorak eksplozijom plina koju je izazvao prodor vode.

Nestalim se smatra 81-godišnji vozač čije je vozilo odnijela bujica u istoj pokrajini.

Teško je ranjen 62-godišnji vatrogasac u mjestu Vandans blizu Bludensa.

Jedna je osoba poginula u utorak u Laengenfeldu u Oetztalu (Tirol) zbog odrona kamenja.

Prve žrtve poplava bile su dvije žene poginule noću na ponedjeljak pod ruševinama njihove kuće u Gasenu (Štajerska) koju je potkopala bujica.

Foto: FAH

Pročitajte više