Popularne plaže indijske Goe zagađene naftnim otpadom



VELIKE nakupine lopti katrana isplivale su diljem poznatih indijskih plaža u indijskoj saveznoj državi Goi nakon što je jedan brod neoprezno izbacio naftni otpad na pučini kod zapadne obale Indije.

Lopte katrana u polukrutom stanju na nekim su mjestima formirale slojeve duboke 15 centimetara. Veliki broj javnih djelatnika nered je čistio metlama, ali i tri dana nakon što je otpad izbačen na pučini nove lopte sve se više nakupljaju na plažama Goe.

Indijska ratna mornarica i obalna straža pokušavaju pronaći brod koji je na pučini izbacio otpad, rekao je ministar za okoliš Goe, ali nije rekao kakvi će se koraci poduzeti nakon što brod bude pronađen.

Ozbiljan problem

Brodovi redovno čiste svoje spremnike za gorivo i izbacuju otpad na pučini, ali u ovom slučaju se nisu poštovale ni osnovne sigurnosne procedure. Indijski znanstvenici objašnjavaju kako se nafta miješa s vodom i čini emulziju koja izgleda kao puding od čokolade. Struje i vjetar kasnije razvlače nakupine nafte i stvaraju lopte katrana.

Otpad je jako pogodio popularne plaže kao što su Colva, Candolim i Calangute. Plaže nisu zatvorene, ali trenutno na njima nema puno turista, jer turistička sezona počinje tek u listopadu. Gou godišnje posjećuje oko 2,5 milijuna turista.

Pročitajte više