Porasle cijene nafte

Foto: EPA

CIJENE nafte blago su danas porasle na međunarodnim tržištima, prema razini od 63 dolara, nakon što je najveća izvoznica Saudijska Arabija nagovijestila da bi vodeći proizvođači mogli nastaviti s koordiniranim ograničavanjem opskrbe i u drugoj polovini godine.

Na londonskom je tržištu cijena barela za isporuke u srpnju porasla 41 cent u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 62,40 dolara. U petak je u terminskim ugovorima za isporuke u lipnju zaključila trgovanje u minusu 2,38 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 67 centi višoj cijeni, od 54,17 dolara. U petak je zaključio trgovanje u minusu 3,09 dolara.

Tržišta je na kraju prošlog tjedna uzdrmala prijetnja američkog predsjednika Donalda Trumpa da će uvesti carine na meksički uvoz ako južni susjed, važan trgovinski partner SAD-a i značajan proizvođač nafte, ne zaustavi ilegalnu imigraciju.

Danas su se cijene stabilizirale nakon što je Saudijska Arabija nagovijestila da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini partneri, uključujući Rusiju, nastaviti upravljati opskrbom kako bi se izbjegao višak na strani ponude.

Pročitajte više