Porastao tečaj dolara, funta pod pritiskom

Ilustracija: EPA

DOLAR je blago ojačao na međunarodnim tržištima prema košarici valuta u mirnom trgovanju pred blagdane, dok su pritisci na slabljenje funte ponovno ojačali zbog obnovljenih bojazni od neuređenog Brexita.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je u takvim okolnostima bio u blagom plusu u usporedbi sa zatvaranjem trgovanja dan ranije, dosegnuvši 97,721 bod.

Tečaj dolara prema jenu ostao je nepromijenjen u odnosu na zatvaranje dan ranije, na 109,38 jena.

Cijena dolara prema euru zadržala se unutar uobičajenog raspona, na gotovo 1,11 dolara za euro.

Funta pod pritiskom

Funta je pod pritiskom pet dana zaredom zbog obnovljenih bojazni od neuređenog Brexita i smanjene likvidnosti u blagdanskom ozračju. Pritisci na njezino slabljenje ojačali su nakon što je prošloga tjedna britanski premijer Boris Johnson isključio mogućnost produljenja tranzicijskog perioda iza prosinca 2020. Mnogi strahuju da je taj rok prekratak za sklapanje novog trgovinskog sporazuma s Europskom unijom.

Funta je tako jutros pala na 1,2930 dolara, blizu najniže razine u tri tjedna, od 1,2905 dolara, na koju je u jednom trenutku skliznula u ponedjeljak. Prema euru joj je cijena ostala nepromijenjena u odnosu na dan ranije, na 85,75 penija za euro.

Australski dolar ojačao je pak prema američkom nadomak novih najviših razina u pet mjeseci, zahvaljujući optimizmu ulagača zbog poboljšanih američko-kineskih trgovinskih odnosa. Samo u posljednja četiri trgovinska dana ojačao je više od jedan posto.

Tohru Sasaki, direktor odjela istraživanja u američkoj banci J.P. Morgan, rekao je da jačanje australskog dolara vjerojatno "odražava popuštanje zabrinutosti u vezi geopolitičkih rizika".

U takvom ozračju na dobitku je bio i novozelandski dolar prema američkom, dosegnuvši nove najviše razine u pet mjeseci. Valute tržišta u nastajanju također su dobile na vrijednosti, primjećuje Reuters.

 

Pročitajte više