Porečani svezali Britanca konopom s olovom te ga živog bacili u more

NAČELNIK istarske Policijske uprave Loris Kozlevac te načelnik njezina Sektora Kriminalističke policije Dragutin Cestar na izvanrednoj konferenciji za novinare održanoj u subotu navečer objavili su inicijale osumnjičenih za ubojstvo 30-godišnjeg britanskog državljanina Petera Anthonyja Rushtona.

Trojica mladića iz Poreča i to M.R. (24), M.B. (27) te A.K.(22) su u noći 15. listopada u kafiću "CD" na Obali Maršala Tita u Poreču upoznali Britanca Rushtona, koji je u Istru doputovao sa skupinom britanskih turista. Grupa je odsjela u hotelu "Pical" gdje je Rushton zadnji put viđen živ.

U spomenutom ugostiteljskom objektu sva četvorica osumnjičenika su konzumirala alkohol, nakon čega su kupili još jednu bocu žestokog pića i nastavili tulumariti na ribarskom brodu, smještenom u gradskoj luci. Brod je inače u vlasništvu jednog od osumnjičenih za ubojstvo britanskog turista. U jednom trenutku, kako je novinare izvijestio načelnik Cestar, oni su se posvađali, a zatim i potukli.

Mladići iz Poreča nekoliko su puta udarili Britanca, koji je pao na palubu, gdje su ga nastavili udarati. Nakon što su isplovili iz luke, Britancu su skinuli odjeću, vezali ga konopom s utegom i živog bacili u more. Prije nemilog događaja još su ga i opljačkali; uzeli su mu lisnicu i zlatni lančić. Netom nakon povratka u luku njegovu odjeću bacili su u kontejner.

Načelnik Sektora Krim-policije Dragutin Cestar istaknuo je novinarima kako je policija sada sigurna da je u moru nedaleko od Poreča 8. studenoga pronađeno truplo Petera Antonyja Rushtona, iako se tada tvrdilo da nije riječ o britanskom turistu.

Identifikacija traje, a u suradnji s britanskom policijom posredstvom Interpola istarska će policija zatražiti DNK uzorke majke i sestre ubijenog Rushtona.

Načelnik istarske policije Loris Kozlevac izvijestio je novinare da su M.R. i A.K. u petak kasno navečer privedeni u istražni centar Županijskog suda u Puli, a M.B. je već u pritvoru zbog počinjenog kažnjivog djela zlouporabe opojnih droga.

Po njegovim riječima, sva su trojica osumnjičenika tijekom kriminalističke obrade uglavnom priznali ubojstvo. Protiv njih će se podići kaznena prijava za teško ubojstvo počinjeno na osobito okrutan način i iz koristoljublja.

Kako je novinarima rekao načelnik Kozlevac, maloljetni P.R. (17), koji je preksinoć saslušan u porečkoj policijskoj postaji, najvjerojatnije će biti svjedok u daljnjem postupku.

Foto: Jutarnji list

Pročitajte više