Porezi na nekretnine, rabljene aute i mobitele: Sjećate li se što je HDZ govorio o novim porezima?

Foto: FaH/Index.hr

DA JE vladajuća stranka lažljiva, prijetvorna i licemjerna nije nikakva tajna. No, jedan od vrhunaca HDZ-ova licemjerja zorno se pokazuje upravo u najavama novih poreza. Zašto licemjerja? Zato što u svakoj predizbornoj kampanji HDZ-ovci uporno ponavljaju kako su protiv novih poreza i da je upravo to njihova komparativna prednost pred drugim strankama.

>> Reakcije na veće poreze na mobitele: "Hrvatima je apsolutno dosta novih nameta"


>> Kujundžić najavio dizanje poreza na mobitele


Samo u zadnjih nekoliko mjeseci u fokus javnosti došla su čak tri nova poreza - porez na nekretnine, porez na rabljene automobile (odnosno aute starije od 10 godina) i još veći porez na mobitele, koji je danas najavio ministar zdravstva Milan Kujundžić i to pod egidom "poreza na luksuz".

HDZ-ova vlada tako nemilice predlaže nove namete građanima jer je jasno da su, unatoč rastu gospodarstva, apetiti uhljeba nemjerljivi.

Iako je porez na nekretnine odgođen, a porez na rabljene automobile demantiran od strane Ministarstva financija, iz današnje izjave Milana Kujundžića savršeno je jasno da HDZ ne odustaje od novih harača.

Zato je zgodno podsjetiti što su vodeći HDZ-ovci govorili o novim porezima prije nego što su došli na vlast, odnosno kako su reklamirali svoju stranku u predizbornoj kampanji.

Goran Marić prije šest godina pljuvao po porezu na nekretnine


Goran Marić, aktualni ministar državne imovine, tako je 2011. o porezu na nekretnine rekao: "Novi porez na nekretnine samo je dodatni uteg i stanovništvu i gospodarstvu, a tvrdnja vlade da je to porez na bogate velika je obmana. Više vrijedi jedna umjetnina novopečenih bogataša u Hrvatskoj nego većina naših stanova, a na to se neće plaćati porez".

Primjera takvih izjava je mnogo, a ovdje smo naveli samo neke od njih.

Plakati koje bi svi trebali upamtiti


U kontekstu uvođenja novih poreza, odnosno povećanja postojećih valja se prisjetiti i predizborne kampanje iz "davne" 2007. Tada je HDZ oblijepio cijelu zemlju crveno-plavim plakatima na kojima su isticali svoje navodno protivljenje novim porezima.



"POREZ na kuću, stan i zemljište", stajalo je na crvenoj strani plakata koja je valjda trebala predstavljati SDP.

"PROTIV novih poreza", pisalo je na plavoj strani plakata koja je predstavljala HDZ, a na kojoj se nalazio i logo te stranke.

Otada je prošlo 10 godina, a HDZ je već najavio porez na nekretnine, rabljene automobile, a danas i veći porez na mobitele.
 

Pročitajte više