Porezna harači po zagrebačkom Adventu, već su naplatili 55 kazni: "Ponašaju se kao bijesni psi"

Foto: Index

ADVENT u Zagrebu, koji je proglašen najboljim u Europi i razlog zbog kojeg sve više stranaca dolazi u ovo vrijeme, kod nas poslužio je carinskim inspektorima kao odličan kandidat za rigorozne kontrole.

Nema smisla da se netko obogati na fritulama i kuhanom vinu ili da slučajno zaradi koju kunu izradom božićnih ukrasa, a da za to sve ne ispostavi račun.

Da se to ne dogodi potrudili su se porezni inspektori. Kako su nam odgovorili iz Porezne uprave u samo dva tjedna božićnog sajma u razdoblju od 28.11. do 14.12.2015. godine u gradu Zagrebu obavljeno je 138 nadzora primjene odredaba Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom.

"Imamo stalno akcije pa tako i u vrijeme adventa"

"Ovlašteni službenici Porezne uprave samostalno, ali i u suradnji s drugim nadzornim službama kroz organizirane zajedničke akcije, tijekom cijele 2015. godine obavljaju nadzore primjeni odredaba Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom pa tako i u vrijeme adventa", stoji u odgovoru Porezne uprave.

U provedenim postupcima utvrdili su nepravilnosti kod 55 poreznih obveznika i to se odnosilo na "neizdavanje računa, iskazivanje pogrešne porezne stope na računu, nedostavljanje podataka o poslovnim prostorima i operaterima, ne fiskaliziranje izdanih računa u zakonskom roku, ne polaganje ostvarenog prometa na račun kod banka i drugo", kazali su.

Kazne do 30.000 kuna

Izrečene novčane kazne za fizičke osobe-obrtnike iznose od 5.000,00 - 15.000,00 kuna, za pravne osobe od 5.000,00 - 30.000,00 kuna te odgovorne osobe u pravnoj osobi od 1.200,00 – 10.000,00 kuna ovisno o vrsti i broju utvrđenih prekršaja.

A da su kontrole rigorozne potvrdili su nam i obrtnici koji rade na božićnom sajmu.

"Inspektori takvom silinom harače po božićnom sajmu u Zagrebu da je to strašno za gledati. Čekaju iza ćoška, gledaju tko na štandovima izdaje račun, a kad vide da je netko silno oštetio kupca koji je kupio dvije božićne kuglice ne izdavši mu račun, skoče mu za vrat, naprave zapisnik pokupe mu svu robu koja nije vrijedna više od 3-4 tisuće kuna i kazne s 20-30 tisuća kuna.

Nisam protiv vladavine prava, ali ako se hvalimo time onda treba početi provoditi od glave, od velikih koji harače milijarde, a ne na malima, sitnim obrtnicima koji u ovoj državi pokušavaju prehraniti obitelj, opstati kako ne bi bili na teret državi kao socijalni slučajevi. Harač carinika i države upravo to radi. Od početka, u medijima toliko slavljenog adventa u Zagrebu, carinici su kao bijesni psi, toliko bijesni da je nama koji taj ugođaj u Zagrebu stvaramo, svaki dan kao olovo težak, čekajući kad će skočiti iza ćoška, satima pretresati sve dokumente, češljati robu koja je rađena vlastitim rukama i bahatiti se.

Taj dan, taman da je sve u redu s dokumentima, za onog koji je skupo platio mjesto na tom sajmu je završen za prodaju, a gorak okus pravne države još danima traje", kazalo nam je nekoliko obrtnika koji od svog posla pokušavaju prehraniti obitelj, a tretira ih se kao zadnje kriminalce.

Pročitajte više