Portugal podupire hrvatski put prema EU

PORTUGAL će poduprijeti približavanje Hrvatske EU, a uskoro ima i namjeru ratificirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Hrvatske i EU, kazao je u ponedjeljak u Lisabonu portugalski šef diplomacije Antonio Martins da Cruz nakon sastanka sa svojim hrvatskim kolegom Toninom Piculom.

Picula boravi u dvodnevnom službenom posjetu Portugalu u okviru diplomatske inicijative kojom traži potporu za hrvatski zahtjev za prijem u EU koji bi trebao biti predan 18. veljače u Ateni.

´Portugal će poduprijeti hrvatsko približavanje EU i sa zadovoljstvom primjećujemo vrlo važne pozitivne korake hrvatskih vlasti u zadnje tri godine´, rekao je da Cruz na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon sastanka. Ti pozitivni koraci, istaknuo je, obuhvaćaju područje regionalne suradnje, Zakon o manjinama, povratak izbjeglica te političku, socijalnu i gospodarsku stabilnost.

Portugalski ministar najavio je da će Lisabon kroz sljedeća dva mjeseca ratificirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpisan između Hrvatske i EU.

Razgovaralo se i o suradnji Hrvatske s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Den Haagu.

´Razgovarali smo prije sve o slučaju dva generala... Ne sumnjam u želju hrvatske Vlade da surađuje s Haškim tribunalom´, rekao je da Cruz.

Osim o portugalskoj potpori hrvatskim euroatlantskim stremljenjima Picula i da Cruz razgovarali su i o bilateralnim odnosima ustvrdivši da su oni dobri, ali da gospodarski odnosi zaostaju. Prigoda za njihovo poboljšanje mogao bi biti da Cruzov najavljeni posjet Zagrebu u drugoj polovici godine, ali i Portugalsko sudjelovanje na Jesenskom zagrebačkom velesajmu.

Drugog dana posjeta u utorak Piculu bi trebali primiti portugalski predsjednik Jorge Sampaio i predsjednik portugalskog parlamenta Joaoao Bosco Mota Amaralo. U okviru diplomatske inicijative lobiranja za hrvatski zahtjev za EU, Picula je prošloga tjedna već boravio u Bruxellesu, Luxemburgu i Andori.

Pročitajte više