PORTUGALSKI PREDSJEDNIK GOVORIO O 30. OBLJETNICI REVOLUCIJE KARANFILA

Portugalski predsjednik Jorge Sampaio zauzeo se za gospodarski oporavak zemlje i održavanje standarda socijalne zaštite u govoru održanom pred parlamentom u nedjelju na dan obilježavanja 30. godišnje Revolucije karanfila kojom je svrgnut diktatorski režim Salazara.

U svome se govoru osvrnuo i na stanje u Iraku ocijenivši da UN mora odigrati "središnju ulogu i dati pristanak" za stabilizaciju i obnovu Iraka.

"Povijest će procijeniti odluku koja je dovela do vojne intervencije na temelju upitne doktrine preventivnog rata i bez zakonskog pokrića UN-a."

Portugal je poslao kontingent od 128 pripadnika Nacionalne garde, kao dio koalicijskih snaga u Iraku.

"Bez rasta, osim što je teško smanjiti javni deficit,nema ni zadovoljavajućeg rasta zapošljavanja, nema približavanja standardu života u Europi i bit će teže postići koheziju i socijalnu pravdu", rekao je Samapio (socijalist).

Time je prešutno kritizirao prioritet što ga aktualna vlada desnog centra pridaje oporavku javnih financija, ali je ipak priznao da "proračunski deficit mora biti ispravljen na trajan i primjeren način".

Predsjednik je ocijenio da Portugal mora utvrditi za svoj cilj "oporavak brz, koliko je moguće" kako bi se uskladio s ostatkom Europske unije.

U govoru je naglasio nedostatke i slabosti portugalskog socijalnog sustava osudivši što se bogatstva raspodjeljuju "na jako nepravedan način".

"Borba protiv siromaštva i protiv isključivanja je pitanja socijalnog dostojanstva, to je moralna obveza", zaključio je Samapio.

(Hina) xrt/xbnš yrt

Pročitajte više