Poruka biskupa Slobodana Štambuka uz blagdan Sv. Nikole

PREDSJEDNIK Odbora Hrvatske biskupske konferencije za pomorce hvarskobračkoviški biskup Slobodan Štambuk poslao je pomorcima poruku u povodu blagdana sv. Nikole, zaštitnika pomoraca i putnika.

U poruci biskup Slobodan napominje kako nam taj svetac želi svratiti pozornost na velike teškoće s kojima se susreće mornar i mornarova obitelj.

"I nisu to samo redovite nevolje s pobješnjelim i uzburkanim morem, s neverama i olujama, nego je to puno puta i susret s mnogobrojnim teškoćama u kojima se pomorac osjeća gotovo kao broj, kao stroj, kao tek jedna puka karika u dugu lancu nečijih interesa, kad se zaboravlja da je i pomorac čovjek čije dostojanstvo ne smije doći u pitanje", napominje biskup.

Kako navodi, pomorac je nerijetko čovjek koji se odmara i spava u tijesnoj i zagušljivoj kabini, koji i onda kad je njegov brod privezan uz obalu, mora ostati na njemu i koji se tada doživljava gotovo kao prisilan zatvorenik.

"K tome, naš čovjek, Hrvat, to je pomorac, koji se susreće s pripadnicima drugih nacija koji nas drže gotovo kao tek poluljude. I potreban je dodatni napor za dokazivanje da to nije istina. A i kad se iskrca na suho, nerijetko se pomorac susreće s bezosjećajnim ljudima iz raznih ureda", upozorava bskup.

Zbog svega rečenog, kako dodaje, neka blagdan svetog Nikole bude poticaj svima koji se skrbe za pomorce da uoče njihove teškoće i da nastoje shvatiti i s puno ljubavi pomorcima pomoći da brzo i korisno riješe svoja životna pitanja.

"Neka Vas sveti Nikola prati na svim morima da uvijek sretni dođete u željenu luku!", ističe, uz ino, u poruci biskup Slobodan Štambuk.

Pročitajte više