Poruka londonskog samoubojice: To je bio samo početak

DAN PRIJE prve godišnjice terorističkog napada na London televizija Al Jazeera objavila je video snimljen uoči napada, a na kojem samoubojica Shehzad Tanweer poručuje kako je to bio tek početak strahota.

"Ono čemu ste svjedočili samo je početak serije napada koji će se nastaviti dok ne povučete sve svoje snage iz Afganistana i Iraka, te dok ne prestanete financijski pomagati Ameriku i Izrael." - kazao je 22-godišnji samoubojica nazvavši snimku svojim posljednjom voljom i oporukom.

Na snimci se također čuje i izjava drugog čovjeka Al Qaide Ayman al-Zawahirija koji Tanweera oslovljava po imenu i opisuje kako je on fizičlki spreman izvesti takav napad, a vidi se i nekoliko naoružanih osoba, kao i jedan neidentificirani muškarac koji rukom pokazuje odredišta na karti Londona.

Snimka je, piše BBC, vrlo slična onoj na kojoj se pojavio Tanweerov istomišljenik i samoubojica Mohammad Sidique Khan, a koja je objavljena u rujnu 2005.

Oba bombaša vrlo su slično odjevena, sa sličnim povezima na glavi, a na video snimci se vidi logo "Al Sahaba" što je navodno potpis Al Qaide.

CNN-ov stručnjak za terorizam Peter Bergen tvrdi kako je ovaj posljednji video dokaz da je napad u Londonu izvela Al Qaida, a ne mala skupina terorista koji djeluju samostalno kako se sugerira u medijima.

Londonska policija smatra kako je svrha objavljivanja snimke u javnosti dan uoči jednogodišnjice napada samo dodatno zastrašivanje.

A.H.

Pročitajte više