PORUKA SINDIKATA "Vrijeme je za NAŠ oporavak! Hrvatska treba veće plaće i kvalitetna radna mjesta"

Foto:Borna Filić/Pixsell

NA MEĐUNARODNI praznik rada brojni članovi Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Matice hrvatskih sindikata i Nezavisnih hrvatskih sindikata te građani Slavonskog Broda, njih oko tisuću, okupilo se u tome gradu na prvosvibanjskom prosvjedu, čija je glavna poruka "Vrijeme je za NAŠ oporavak! – Hrvatska treba veće plaće i kvalitetna radna mjesta".

Članovi sindikata, njih oko 800, u Slavonski Brod su doputovali iz Zagreba i Kutine Vlakom solidarnosti za Slavoniju te su po dolasku formirali prosvjednu povorku s više od 1000 prosvjednika koja je krenula od slavonskobrodskog Željezničkog kolodvora prema Tvrđavi Brod, gdje su za 12,30 sati najavljena prigodna obraćanja sindikalnih čelnika.

"Očekujemo da ova Vlada koja izražava socijalnu osjetljivost, barem tako priča Plenković, shvati našu poruku i da do kraja godine poveća minimalnu plaću na 3.500 kuna. Smatramo da u Hrvatskoj ima prostora za to jer raste gospodarstvo i BDP", poručio je uoči polaska prosvjedne kolone prema Tvrđi regionalni povjerenik za Slavoniju i Baranju Sindikata metalaca Hrvatske Antun Štivić. 

U pripremi prosvjednog skupa, sindikalni čelnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Matice hrvatskih sindikata i Nezavisnih hrvatskih sindikata isticali su kako se zalažu za dostojanstvene plaće i uvjete rada kroz kolektivne ugovore; povećanje minimalne plaće na 50 posto prosječne mjesečne bruto plaće, otvaranje kvalitetnih radnih mjesta i prestanak stimuliranja prekarnih oblika rada.

Također traže mjere za poticanje proizvodnje i izvoza, investicija, uključujući socijalne investicije,  kvalitetnu stambenu politiku te cjenovno i teritorijalno dostupne društvene servise, promicanje i jačanje socijalnog dijaloga i posebno kolektivnog pregovaranja i sklapanja kolektivnih ugovora na svim razinama, u privatnom i u javnom sektoru.

Pročitajte više