Posadi Međunarodne svemirske postaje ponestaje hrane

DVOJICI članova posade Međunarodne svemirske postaje (ISS) ponestaje hrane zbog čega im je dana uputa da smanje obroke, priopćila je u četvrtak američka svemirska agencija NASA.

Dužnosnici NASA-e rekli su da zalihe hrane na postaji mogu potrajati od sedam do 14 dana nakon Božića zbog čega je ključno da ruski teretni brod koji opskrbljuje ISS dopremi hranu 24. prosinca kako je planirano.

Ukoliko nešto pođe krivo NASA-i neće preostati ništa drugo nego da dvojicu članova posade vrati na Zemlju početkom siječnja.

Ovaj teretni brod je "veoma važan", rekao je Bill Gerstenmaier, direktor NASA-ina programa svemirske postaje.

Nakon pregledavanja zaliha prošloga tjedna otkriveno je da hrane ima iznenađujuće malo.

Američki astronaut Leroy Chiao i ruski kozmonaut Salizan Šaripov - koji su proveli tek dva mjeseca na ISS-u, od ukupno predviđenih šest mjeseci - stavljeni su na "dijetu" kako bi se uštedilo od pet do 10 posto njihove normalne dnevne količine od 3.000 kalorija.

Zalihe hrane na postaji nisu nikada do sada bile tako niske i nikada nije uvedeno smanjenje ishrane posade tijekom četiri godine koliko ISS neprekidno ima posadu.

Gerstenmaier je rekao kako neovisni tim nastoji otkriti kako se dogodilo da se zalihe hrane na postaji tako loše prate i kako da se to ubuduće ne dogodi.

Dodatne količine hrane i vode bit će poslane ruskim brodom za opskrbu koji treba poletjeti iz Kazahstana 23. prosinca.

Dio hrane morao je biti uklonjen iz ranije pošiljke zbog potrebe da se dopreme rezervni dijelovi za pokvareni generator kisika što je otežalo situaciju s hranom.

Postaju su opskrbljivali američki svemirski shuttleovi sve do katastrofe Columbije u veljači 2003., a sada tu zadaću obavlja isključivo ruska raketa koja može ponijeti samo trećinu tereta koju je mogao nositi shuttle.


Pročitajte više