Pošast modernog doba: Broj oboljelih od anoreksije u zadnjih 10 godina se udvostručio

U VELIKOJ BRITANIJI su objavljeni alarmantni službeni podaci o broju djece oboljele od poremećaja u prehrani zvanog anoreksija. U posljednjih 10 godina ta se brojka udvostručila, a liječnici glavnim krivcima smatraju modnu industriju te pjevačke i glumačke zvijezde koje svojim izgladnjelim izgledom mladima nameću iskrivljenu sliku poželjnog izgleda.

Prema objavljenim podacima koje su prenijeli britanski mediji, u toj zemlji od poremećaja u prehrani boluje oko 1,1 milijun ljudi, ali rijetki zbog toga zatraže stručnu pomoć. Kod djevojaka mlađih od 16 godina broj oboljelih je u posljednjih 10 godina porastao za čak 80 posto.

Istovremeno, dok broj oboljelih od anoreksije raste, broj oboljelih od bulimije u posljednjih 10 godina smanjio se za 10 do 30 posto, ovisno o dobnoj skupini.

Zabrinjavajuće je što među oboljelima ima i djece mlađe od 10 godina koja izgladnjivanjem do smrti pokušavaju promijeniti svoj izgled.

"Mnogi čekaju da se problem riješi `sam od sebe`"

"Smatramo kako su ovi podaci vrlo zabrinjavajući. Koliki je točan broj oboljelih ne znamo ni sami. Rijetki, naime, zatraže liječničku pomoć. Ovaj porast može biti odraz stvarnog stanja, ali i povećanja postotka onih koji shvate da imaju problem kojeg ne mogu sami riješiti", ističu u britanskoj Udruzi za poremećaje u prehrani.

Šefica te udruge, Susan Ringwood, istaknula je kako je porast broja oboljelih djelomično i posljedica toga što se u većini slučajeva ništa ne poduzima do trenutka kad je već prekasno. Navela je i kako mnogi zbog loših iskustava izbjegavaju liječnike te čekaju da se problem riješi "sam od sebe".

I.M.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više