Posebno izdanje "Glasa Koncila" naslovljeno "Hvala, Ivane Pavle"

U POVODU smrti poglavara Katoličke crkve pape Ivana Pavla II. katolički tjednik "Glas Koncila" izišao je danas u posebnu izdanju naslovljenu: "Hvala, Ivane Pavle" u kojem se Ivana Pavla II. označuje atributom Veliki.

U uvodnom tekstu "Otišao je čovjek s križem..." ističe se kako "nijedan svjetski moćnik nije osjetio i nije upoznao stvarnost ljudskoga života u toj mjeri - stvarnost čovjeka, stvarnost društva, stvarnost duha našega planeta" - kao Ivan Pavao II., čovjek s križem, čovjek čvrsto oslonjen, gotovo obješen na križ, pozivajući sve: "Prijeći prag nade."

U velikom bloku od 6. do 25. stranice posebnog izdanja s ukupno 64 stranice, prikazuje se povezanost Ivana Pavla II. i hrvatskog naroda te se napose ističe da je Papa dao važan pečat povijesti Crkve u Hrvata: uspostavio je četiri nove biskupije, imenovao sav aktivni hrvatski episkopat, proglasio dvojicu hrvatskih svetaca i troje blaženika. Pružio je i osobitu pomoć hrvatskoj državi, podupirući pravedne težnje hrvatskoga naroda, te trikratnim osobnim pohodom.

Biskup Đuro Hranić u izdanju "Hvala, Ivane Pavle" piše o poimanju čovjeka u Papinu učenju, ističući uz ostalo kako je Ivan Pavao II. prvi papa koji je "ne samo usput i prigodno, nego sustavno iznosio pozitivno kršćansko shvaćanje ljudske tjelesnosti i spolnosti".

Papa Wojtyla predstavljen je zatim kao čovjek koji je mijenjao povijest, koji se nikada nije umarao u traženju zajedništva medu kršćanima i vjernicima općenito, koji je rješavao probleme suvremenoga čovječanstva, koji je prijateljevao s mladima, koji je ukazivao na svetost u Crkvi, koji je bio "jedan od nas".

"Glas Koncila" je na svojoj internetskoj stranici www.glas-koncila.hr objavio posebne slikovne i tekstovne serije te Papine govore za triju pohoda Republici Hrvatskoj.

Pročitajte više