Posebno ugrožena djeca: Hrana i voda zaražene radijacijom dovode do raka

RADIOAKTIVNI materijali izbačeni u zrak iz problematične japanske nuklearke mogu kontaminirati hranu i vodu, zbog čega su posebno ugrožena djeca i nerođene bebe, jer može doći do stvaranja raka.

Stručnjaci tvrde da radioaktivni materijali potencijalno mogu dovesti do raznih tipova raka i nepravilnosti kod fetusa, dok se opasnost povećava s većom količinom radijacije. No, za točne prognoze oni trebaju i točnije podatke iz Japana i regije o ispuštenom radioaktivnom materijalu.

Eksplozije stanovništvo izlažu radijaciji na duži rok

"Eksplozije mogu stanovništvo izložiti radijaciji na duži rok, što može povećati rizik od razvoja raka. Može se razviti rak štitnjače, kostiju i leukemija. Djeca i fetusi su posebno ranjivi", kazao je stručnjak sa Sveučilišta u Hong Kongu Lam Ching-wan, piše Reuters.

"Kod nekih osoba i male količine radijacije mogu prouzročiti rizik od nastanka raka. Što veća radijacija, to veći rizik", kazao je Lam koji je također i član Američkog odbora toksikologa. Radioaktivni materijali u zraku u čovjeka mogu doći izravno udisanjem, stići preko kišnice u mora ili tlo te zagaditi usjeve, životinjski život u moru te pitku vodu.

Posebno opasno kravlje mlijeko

Stručnjaci tvrde da kravlje mlijeko može biti posebno opasno, ako krave jedu travu izloženu radijaciji. Toksikolog i profesor na Kineskom sveučilištu u Hong Kongu Lee Tin-lap tvrdi da treba mjeriti radioaktivnost u vodama oko Japana. "Nitko ne mjeri razinu radioaktivnosti u moru. Čestice koje su otpuštene u zrak će se eventualno vratiti u vode ili more te će zaražen biti morski život. Jednom kada naiđe kiša, kontaminirana će biti i pitka voda.

Izloženost radijaciji može dovesti i pobačaja te neplodnosti kako kod muškaraca tako i kod žena. Opasnost predstavlja i činjenica da radijacija može izazvati promjene i mutacije DNA, što je povezano s nastankom raka. azijske zemlje, uključujući Tajland, Južnu Koreju i Singapur su počele provjeravati japansku hranu.

Pročitajte više