Posjetom Luksemburgu Picula nastavio lobističku turneju

HRVATSKI ministar vanjskih poslova Tonino Picula u srijedu je boravio u službenom posjetu Luksemburgu, u sklopu turneje po glavnim gradovima Europske unije na kojoj najviši hrvatski dužnosnici lobiraju za podršku kandidaturi Hrvatske za članstvo u europskom bloku.

Izražavajući zadovoljstvo posjetom Luxemburgu i razgovorima s luksemburškom ministricom vanjskih poslova Lydie Polfer, ministar Picula ocijenio je u telefonskoj izjavi za Hinu kako je učinjen još jedan korak prema ´stvaranju pozitivnog ozračja za podnošenje hrvatskog zahtjeva za članstvo u EU idućeg mjeseca´.

Kod lobiranja ne treba praviti razliku između velikih i malih članica EU, rekao je Picula, dodajući kako je i toj najmanjoj članici Unije prenesena ista poruka i objašnjen potez Hrvatske kao i prilikom posjeta Bruxellesu i čelništvu EU, u ponedjeljak i utorak.

Luksemburška strana izrazila je razumijevanje i podršku za hrvatski potez, rekao je ministar Picula, dodajući kako mu je najavljeno da će luksemburški parlament idućeg mjeseca ratificirati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Hrvatske i EU.

Pred Europskom unijom, po njegovim riječima, stoji veliki posao proširenja na 10 novih članica, ali je podnošenje zahtjeva za članstvo u ovome trenutku za Hrvatsku izuzetno važno zbog potvrde politike ´otvorenih vrata´ EU i nastavka procesa proširenja.

U razgovoru je ponovljena spremnost Hrvatske na ispunjenje svih njezinih međunarodnih obveza, od suradnje s Haaškim sudom, do nastavka započetih reformskih procesa i pune demokratizacije te ispunjenja ´kopenhaških´ uvjeta postavljanih pred kandidate.

Šefovi diplomacija Hrvatske i Luksemburga na sastanku su potpisali Administrativni sporazum o primjeni ugovora o socijalnom osiguranju.

U razgovoru je bilo riječi i o daljnjem razvoju bilateralne suradnje dviju zemalja. Posebno je izražena sporemnost Luksemburga na daljnju suradnju u razminiranju Hrvatske, te na suradnju u osposobljavanju pravosudnih, financijskih i drugih institucija i njihovu prilagodbu europskim standardima, rekao je Picula.

Posebno je istaknuo važnost Luksemburga kao europskog finanacijskog središta, napominjući da se po kapitalu koji je iz njegovih banaka uložen u Hrvatsku, Luksemburg nalazi na 4. mjestu među zemljama investitorima u našu zemlju.



Pročitajte više