Poskupljenja - nogomet 1:0

MJESEČNO istraživanje o političkim preferencijama u Hrvatskoj, CRO-Demoskop, pokazalo je kako su gospodarsko-socijalne teme u lipnju bile najvažnije najvažnije stvari u životu i tako pobijedile najvažniju sporednu stvar, nogomet. Najava velikog poskupljenja struje od 20 posto i program Vlade za ublažavanje posljedica tog poskupljenja ključna je tema za 38,8 posto Hrvata, a poskupljenje goriva nalazi se na drugom mjestu najvažnijih tema s 15,8 posto.

Nastup naših reprezentativaca na Europskom nogometnom prvenstvu tako je tek treća tema koja je obilježila mjesec lipanj, prema mišljenju 13,6 posto ispitanih. Veliki interes javnosti privukao je napad na Dušana Miljuša, novinara Jutarnjeg lista te njih 11,8 posto smatra kako je to jedan od najvažnijih događaja prošlog mjeseca.

Provedeno istraživanje potvrdilo je i nastavak trenda stranačke bipolarizacije u Hrvatskoj, gdje HDZ stoji na prvom mjestu 32,9 posto, dok SDP ima 31,9 posto glasova ispitanika. Daleko ispod njih nalaze se HNS sa 5,4 posto i HSS s 5,2 posto potpore ispitanika.

Pad podrške članstvu u EU

Predsjednik Mesić i dalje je najpozitivniji političar za 25,2 posto ispitanika, dok se na drugom mjestu nalazi Ivo Sanader sa 17,4 posto i Zoran Milanović sa 12 posto glasova ispitanika. Premijer Sanader, s druge je strane učvrstio svoje vodeće mjesto kao negativno doživljenog političara sa 23,5 posto ( u odnosu na 22,2 posto iz svibnja), a Zoran Milanović smanjio je negativan politički dojam u očima ispitanika na 11,3 posto (u odnosu na 14,1 posto iz svibnja).

Nakon tri mjeseca blagog porasta podrške, ovaj je mjesec pod utjecajem događaja oko ratificiranja Lisabonskog ugovora, zabilježen pad podrške hrvatskom članstvu u EU na 54,7 posto (sa svibanjskih 57,8 posto).

B.V.
Foto: Index (Arhiva)

Pročitajte više