Posljednje zbogom ZERP-u: Sanader neuspješno igrao na bahatost

NEKE od prvih stvari koje su se dogodile po pobjedi HDZ-a na izborima bilo je divljanje cijena i proglašenje ZERP-a. Nešto više od dva mjeseca kasnije Sanader izjavljuje kako je "ili EU ili ZERP" prijetnju Ollija Rehna shvatio kao ultimativnu, a čini se kako nakon par dana davanja izjava o stavu HDZ-a vezano za temu ni sam više ne zna što bi rekao.

Pitanje ZERP-a mnogi su u studenom prošle godine isticali kao potencijalni prvi kamen spoticanja novih koalicijskih partnera. Kamen jeste velik, ali malo će se političkih stranaka odvažiti na to da se zbog njega ispišu iz HDZ-ove koalicijske knjižice. Radije će za njega zapeti pa se još, ako je ikako moguće, i podastrijeti Sanaderu da preko njih prešeta - do Europe, još jednog mandata, čega već. Kao da bi to bilo prvi put da se takvo nešto dogodilo.

HSS-ov Josip Friščić, čija je stranka od samog početka imala prilično čvrst stav vezano za trenutno najpoznatiji pojas na ovdašnjim prostorima, prvi se danas odvažio kazati kako neće odustati od ZERP-a. Čak je i predložio kako bi pitanje moglo biti riješeno putem referenduma (što mu, s obzirom na Sanaderovo zaziranje od kojekakvih referenduma, nije bilo najpametnije).

Sanader mu je na to odgovorio da, ako tako misli, neka pokrene inicijativu. Pritom ga nije nazvao imenom, nego "tamo nekim koji želi referendum", pa je to dodatno dobilo na težini jer Sanader uvijek pokušava nekome dati do znanja koliko mu (ne) znači, kao i pokazati mu gdje mu je mjesto. Kao neki dan Uzelcu kojemu je poručio kako "neće on određivati kada će Hrvatska priznati Kosovo, nego Vlada", a Vlada je, zna se, HDZ - bez obzira na koaliciju.

Friščić na kraju ipak pomirljivo: "Pričekajmo ponedjeljak, za sve ima vremena"

Već negdje predvečer Frišćić u razgovoru za Index nije htio više spomenuti riječ na "R". Na kraju dana, predsjednik HSS-a okreće se pomirljivom tonu. "Pitanje ZERP-a zasigurno nećemo riješiti tako da stvorimo uvjete svađe na domaćoj političkoj sceni", kaže nam Friščić, pa pristojno rezimira dan: "Nakon što smo danas informirani od premijera Sanadera da su stvari takve da će nam već na idućem sastanku biti postavljen uvjet ili-ili i da već tada moramo predati jasan odgovor, dogovorili smo pregovore. Nakon toga premijer će pozvati predstavnike svih parlamentarnih stranaka da vidimo na koji način ćemo riješiti problem".

Na pitanje o referendumu kojeg je spominjao nekoliko sati ranije, odnosno prije Sanaderove medijske packe, odgovara: "Ne bih sada o mogućim rješenjima, pričekajmo ponedjeljak, za sve ima vremena".

"Neće neki ministar napustiti resor tek kad je kupio mercedesa"

O političkih stranaka bi bilo neozbiljno prijetiti istupanjem iz koalicije zbog prvog problema koji se nađe na putu, smatra politički analitičar Davor Gjenero. "Neće neki ministar napustiti resor tek kad je kupio mercedesa", kaže on.

Potvrđuje kako je sasvim jasno da Sanader sada javnost polako priprema na to da će Hrvatska odustati od ZERP-a te da se nalazi u nimalo zavidnoj poziciji.

To se sada, kaže Gjenero, može tumačiti kao nespretnost, kao pretjerana popustljivost Hrvatske, nevjerodostojnost politike, no može se, nastavlja, tumačiti i na drugi način - kao neuspjeli pokušaj da se maksimaliziraju interesi.

"Sanader često igra kockarski, često igra na neku vrstu drskosti u ponašanju, pa ako prođe, prođe. Ovaj put mu nije prošlo pa se sada povlači", kaže Gjenero i dodaje kako se nada da će u ovoj priči Sanaderu biti honorirano s europske strane nekom mogućnošću časnog uzmaka, koji bi prema domaćoj javnosti ostavio nekakav dojam kompromisa. I to se, kaže, ne nada zbog njega kao Sanadera, nego zbog proeuropski nastrojene klime koja se stvorila u Hrvatskoj.

Sanader se u nekoliko navrata žalio da do pregovora o ZERP-u između upletenih strana nije došlo jer, između ostalog, Talijani "ne žele pregovarati":

"Valja znati da je jedna od najvještijih diplomacija ona talijanska, oni su nedjelovanjem na neki način zapravo dobili ovaj diplomatski rat", objašnjava Gjenero i dodaje: "Kada imate Talijane za diplomatske protivnike, teško je računati na pobjedu".

Branka Suvajac
Foto: Index

Pročitajte više