Posljednjeg dana Papina pontifikata predan "Apostolski Breve" o beatifikaciji bl. Ivana Merza

U DRŽAVNOM tajništvu u Vatikanu 2. travnja prije podne predan je postulatoru o. Božidaru Nagyu "Apostolski Breve" o beatifikaciji bl. Ivana Merza, izvijestio je jutros postulator.

Radi se o službenom papinskom dokumentu kojim se pismeno potvrđuje da je Papa Ivan Pavao II. beatificirao bl. Ivana Merza u Banjoj Luci.

To je ujedno bio i posljednji administrativni čin kojim je zaključen dugogodišnji postupak proglašenja blaženim prvoga laika Crkve u Hrvata Ivana Merza.

Sadržaj dokumenta mogao bi se shvatiti i kao posljednja Papina poruka hrvatskim vjernicima, napominje postulator.

"Apostolski Breve" kako ga se službeno naziva, pisan je latinskim jezikom, ali su riječi formule beatifikacije unutar dokumenta donesene u originalu tj. na hrvatskom jeziku kako ih je izrekao Sveti Otac na beatifikaciji u Banjoj Luci.

Dokument je pisan na pergameni kaligrafskim rukopisom; ima šest stranica. U naslovu se donose riječi karakteristične za papinske službene, svečane dokumente: "Ioannes Paulus PP. II, ad perpetuam rei memoriam. - Ivan Pavao II., Papa, na trajan spomen".

Dokument donosi kratki sažetak temeljnih crta svetosti Blaženika i započinje poznatom rečenicom bl. Ivana Merza: "Fides catholica mea est in vita vocatio - Katolička vjera je moje životno zvanje."

U nastavku se dokumenta tvrdi kako je u toj rečenici ukratko sadržan cijeli duhovni život bl. Ivana.

Dokument nosi datum beatifikcije u Banjoj Luci 22. lipnja 2003. a po Papinu nalogu potpisao ga je državni tajnik kardinal Angelo Sodano.

Uz potpis kardinala Sodana nalazi se Papin žig sa simbolom barke i lika sv. Petra, a u polukrugu je Papino ime: Ioannes Paulus PP. II.

Stjecajem slučajnih okolnosti taj je dokument predan Crkvi u Hrvata u prijepodnevnim satima posljednjeg dana pontifikata pape Ivana Pavla II. koji je istoga dana navečer završio tijek svoga zemaljskog života i ušao u Blaženu Vječnost, napominje o. Božidar Nagy.

Pročitajte više