Poslodavci komentirali poreznu reformu, imaju velike kritike

Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

HRVATSKA udruga poslodavaca (HUP) podržava namjeru daljnjeg poreznog rasterećenja građana i poduzetnika, no za konkretnije komentiranje prijedloga novog kruga poreznih izmjena treba pričekati cjeloviti prijedlog Ministarstva financija koji će biti stavljen na javnu raspravu, objavili su iz HUP-a.

Iz HUP-a napominju da na temelju do sada dostupnih informacija pozitivnim smatraju prijedloge da se plaćanje toplih obroka, smještaja i vrtića tretira kao trošak za što su se poslodavci i HUP i zalagali.

"Pozitivno je i dizanje granice prihoda malih poduzetnika za plaćanje niže stope poreza na dobit", ističu iz HUP-a.

Navode pak da žele čuti dodatna pojašnjenja i argumentaciju o izmjenama poreza na dohodak vezanima uz dob zaposlenika.

Nepotrebno kompliciranje

"Mislimo da je to nepotrebno kompliciranje već ionako složenog sustava, koje osim toga može uzrokovati niz problema u praksi", ističu poslodavci.

"Što se primjerice događa s plaćom zaposlenika kada navrši 26. ili 31. godinu? Ona bi trebala pasti, što je penalizacija zbog dobne granice", navode.

Iz HUP-a ističu da "poslodavci plaće ne određuju prema dobnoj granici već prema kompetencijama, iskustvu i produktivnosti zaposlenika".

Žele niži porez općenito

HUP se zalaže za snižavanje visokih stopa poreza na dohodak općenito, što bi pozitivno utjecalo na sve zaposlene, neovisno o dobnoj granici. Sumnjamo da ovakva mjera može zadržati mlade u zemlji jer oni mahom odlaze zbog dugoročne perspektive, ističu.

Iz HUP-a navode i kako ne podržavaju namjeru uvođenja dodatnih poreza na pojedine grupe proizvoda, kao što su bezalkoholna pića s visokim udjelom šećera.

Iskustva drugih zemalja, kako napominju, pokazala su da takvi porezi narušavaju konkurentnost domaće industrije, ugrožavaju radna mjesta, a imaju vrlo mali ili nikakav utjecaj na zdravlje, čime se obično opravdava njihovo uvođenje.

"Sustav zdravstva nužno treba reformu i veći angažman na preventivi kroz informiranje i edukaciju građana o važnosti brige za zdravlje i zdravim životnim stilovima", poručili su poslodavci.

Pročitajte više