Poslušajte kako se potencijalni ministar kulture na Bleiburgu obračunao s Milanovićevom vladom

Screenshot: YouTube

POTENCIJALNI ministar kulture Zlatko Hasanbegović žestoko se obrušio na vladu Zorana Milanovića 2012. godine zbog ukidanja saborskog pokroviteljstva komemoracije u Bleiburgu.

"Vladina većina u Saboru donijela je sramotnu odluku o ukidanju saborskog pokroviteljstva. Ova je odluka izraz ideološkog sljepila i predstavlja oskvrnuće sjećanja na žrtve najveće tragedije u povijesti hrvatskog naroda, izravan napad na zamisao o nacionalnom pomirenju.

Dolazi do paradoksa, da oni koji su bili jedini stvarni dobitnici zamisli o nacionalnoj pomirbi zlorabe tu pomirbu. Svaka nacija, pa tako i hrvatska, je zajednica svih različitih sjećanja, koja se moraju uvažavati bez obriza na ideologiju", kazao je Hasanbegović.

Optužio je Milanovićevu vladu da izaziva nacionalni razdor i ponižava dio vlastitog stanovništva.

"Vlada pokazuje licemjerje, bešćutnost prema žrtvama i njihovim potomaka i nepoznavanje neprijepornih činjenica iz hrvatske povijesti. Licemjerno je ovdje dolaziti po političke poene a onda proglasiti bleiburško polje nepodobnim za održavanje komemoracije pod saborskim pokroviteljstvom.

Ne samo da nemate mandat prikrivati stravične razmjere zločina već imate i obvezu kazneno-pravnog progona i privođenja još živućih komunističkih zločinaca licu pravde bez obzira o kome se radilo", poručio je Hasanbegović.

Pročitajte više