PossessedHand: Upravljanje ljudskim udovima pomoću električnih impulsa

ZNANOST još nije napredovala do te mjere da nam pruži instant znanje, poput onog iz Matrixa, no neke bi se radnje mogle obavljati i dok je mozak samo u ulozi promatrača. Marljivi su Japanci s tamošnjeg tokijskog sveučilišta, u suradnji sa Sonyjem, stvorili prvi uređaj koji pomoću električnih impulsa, koji se odašilju kroz svojevrsnu "narukvicu", može upravljati vašim prstima i šakama, po unaprijed programiranom redosljedu, prenosi Physorg.

"Učenje" s mozgom na paši?

U zanimljivom spoju robotike i prostetike, ovaj uređaj omogućuje nezavisno pokretanje pojedinih prstiju i zapešća, bilo da se radi o radnji poput sviranja instrumenta ili tipkanja. Predstavio ga je Rekimoto Lab, a uz znakovito ime "PossessedHand" prilično je jasno koja mu je primjena. "Narukvica" se navlači poput uređaja za mjerenje krvnog tlaka, a električni impulsi putuju kroz elektrode, preko kože i u pojedine mišiće. Pokreti koje prsti pritom izvode, nažalost, ne doprinose značajno učenju u doslovnom smislu, već se više radi o oponašanju radnje bez volje samog sudionika.

Ako za primjer uzmemo sviranje gitare, potrebno je napomenuti da su impulsi preslabi da bi prst zapravo trznuo žicu, ali već samo pokretanje prsta dovoljno je da nespretniji učenik shvati redosljed i motoriku koja je potrebna za sviranje, a zatim i sam uloži trud kako bi svladao zadatak. Iz glazbene su industrije već pristigle i razne kritike na račun navodnog "učenja sviranja", pošto se radi o običnom stimuliranju mišića od strane elektroničkog uređaja, koji u ovom slučaju nije - ljudski mozak.

Instant znanje - "I know kung fu"?

Oni koji su isprobali ovaj uređaj kažu kako je osjećaj sličan "nježnoj masaži ruku", za razliku od nekih drugih uređaja kod kojih su elektrode zabadane u kožu, a prsti su se pri radu grčili i do granice boli.

Pošto se radi o čistom automatizmu, neki su pokušali pronaći primjere u kojima nam je potrebno upravo to: sporazumijevanje s gluhim osobama znakovnim jezikom, tipkanje, osobe s oštećenjima živaca i mozga itd. Netko tko ne može odvojiti više tjedana ili mjeseci za učenje znakovnog jezika mogao bi jednostavno navući PossessedHand i izgovarati riječi u maleni mikrofon, a uređaj bi sam upravljao rukama i "prevodio" riječi u znakove. Oni koji nikada nisu naučili tipkati uređaj bi mogli iskoristiti za brzo i učinkovito rješavanje tog problema, dok bi osobe s pretprljenim moždanim udarom mogle odrađivati funkcije koje su im oduzete bolešću.

Pošto je u projektu sudjelovao i Sony, neki se već pitaju bi li se PossessedHand mogao iskoristiti za 3D igrice.

Pročitajte više