Poštanski sindikat za nastavak pregovora s upravom

PREDSJEDNIK Republičkog sindikata radnika Hrvatske pošte i telekomunikacija (RSRHPT) Jadranko Vehar kazao je danas na konferenciji za novinare da je Uprave Hrvatske pošte (HP) početkom rujna jednostrano prekinula pregovore o plaćama te da će RSRHPT, ako se pregovori uskoro ne nastave, potkraj listopada organizirati jednodnevni štrajk.

Po njegovim riječima, kao potpora radnicima HP-a bit će organizirani štrajkovi i u drugim poduzećima u kojima djeluje RSRHPT.

Vehar kaže da je u poslovnom izvješću HP-a za 2002. navedeno da su plaće povećane za 2 posto, ali da je to osjetilo malo zaposlenih. Radničke plaće povećane su za 0,6 posto, a rukovoditeljima i više od 2 posto, čak i za 10 posto, ustvrdio je, naglasivši da Sindikat traži da se radnicima HP-a plaća u ovoj godini poveća za 7 posto, a radnicima na dostavi i prijamu poštanskih pošiljaka za 15 posto.

Kao jedan od najvećih problema poštanskih radnika Vehar je istaknuo preopterećenost koja uzrokuje povećan broj ozljeda i bolovanja. Naveo je primjer poštanskog središta Žabica u Rijeci gdje na dan nedostaje i do deset radnika, pa radnici često sami moraju obavljati teške poslove. Vehar dodaje da poštanski uredi sada isporučuju i pošiljke teže od 20 kg te da se događa da jedan radnik sam nosi perilicu na više katove.

Vehar je kazao da su neke akcije RSRHPT bile učinkovite te da je u prošloj godini na području istarsko-ličko-primorske Područne uprave HP-a zaposleno oko 100 dostavljača što je omogućilo rješavanje problema neiskorištenih godišnjih odmora.

RSRHPT je podignuo oko 30.000 sudskih tužba protiv HP-a zbog kršenja kolektivnog ugovora (KU) na osnovi kojega im je Uprava dužna isplatiti oko 350.000 kuna a, po njegovim riječima, odugovlačenjem isplate dug se na godinu povećava za oko 50.000 kuna. Dodaje da će Sindikat pokrenuti još oko tisuću tužba jer, kaže, Uprava za isti rad isplaćuje različite plaće, pa neki radnici za isti posao dobivaju 20 posto veću plaću.

Sindikat je protiv prijedloga Zakona o pošti koji, smatraju, "smanjuje postojeća prava HP-a u dijelu monopola na prijenos poštanskih pošiljaka." Drže da "Vlada tolerira nezakonito djelovanje kurirskih služba" u kojima nema sindikata i nije određena najniža cijena rada.

RSRHPT ima oko 15.000 članova. Od oko 11.800 zaposlenih u HP-u njih oko 6000 članovi su tog sindikata. Prosječna plaća je 4285 kuna, a u dostavi 3700 kuna.

Pročitajte više