Postignut je Transpacifički sporazum o trgovini

Foto: Hina

MINISTRI s područja Pacifika postigli su sporazum o najvećoj liberalizaciji trgovine u modernoj povijesti i postavili zajedničke standarde za 12 nacija, rekli su dužnosnici upoznati s pregovorima.

Službena objava o postizanju sporazuma bi trebala uslijediti tijekom dana, dogovor ima potencijal da izmjeni čitave industrije i utječe na sve, od cijene sira do troškova liječenja od raka, piše Reuters.

Transpacifički sporazum (TPP) će utjecati na 40 posto svjetske ekonomije i predstavljati jedan od krunskih uspjeha Baracka Obame, pod uvjetom da ga odobri Kongres i zastupnici u parlamentima drugih potpisnica.

Zadnja runda pregovora, koja je započela prošle srijede u Atlanti, završena je nakon dogovora o trajanju monopola na sljedeće generacije biotehnoloških lijekova, kompromis oko pitanja su postigli predstavnici SAD-a i Australije.

Poput tekućih pregovora o trgovini između EU i SAD-a (TTIP), TIP je usvojen uz protivljenje i negodovanje javnosti zbog netransparentnih i tajnih pregovora koji su označili posljednjih pet godina. Zamjerke sporazumu upućuju sindikati iz gotovo svih industrijskih, uslužnih i javnih djelatnosti.

Ustupak SAD-a

Posljednja prepreka usvajanju sporazuma je uklonjena nakon odluke SAD-a da prihvati razdoblje od oko pet godina za monopol nad novim lijekovima koje su tražile Australija i Novi Zeland. SAD je dugo zahtijevao da se američkim biotehnološkim divovima omogući zadržavanje ekskluzivnih prava kroz 12 godina.


Udruga biotehnološke industrije sa sjedištem u Washingtonu poručuje kako je "jako razočarana" izvješćima da su američki pregovarači ponudili ustupak i propustili osigurati usvajanje standarda od 12 godina koji je potvrdio Kongres.

"Mi ćemo pažljivo revidirat TPP sporazum čim njegov tekst objave ministri," navodi priopćenje iz tog industrijskog lobija.

Objava konačnog teksta će otkriti i minimalne standarde povezane s radničkim pravima i zaštitom okoliša, također prijepornim stavkama koje zabrinjavaju građane s ove i one strane Atlantika.      

Konačno, TPP će ponuditi uvid u smjernice o rješavanju sporova između stranih investitora i vlada, koji će se prema izvješću Reutersa, odvijati izvan nacionalnih sudova.

Pročitajte više