Postoje snimke Arkanovaca koji ubijaju civile u Hrvatskoj?

SRPSKO tužiteljstvo za ratne zločine dobilo je informaciju da postoje snimke na kojem se vide Arkanovi Tigrovi koji ubijaju civile u Hrvatskoj 1991. godine. Prema pisanju B92, na jednoj se snimci vidi i samoga Arkana koji promatra ubojstva civila. Navodno je snimka u vlasništvu jednog visokopozicioniranog državnog dužnosnika koji je snimku pokušao prodati tužiteljstvu.

Informacija o postojanju snimke izazvala je oprečne stavove u Srbiji. Predsjednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić nije odbacila mogućnost da takva snimka postoji, dok je Arkanov suborac Borislav Pelević odbacio postojanje takvog materijala. Ipak, Kandić je rekla da nikada tijekom razgovora s više od 1000 izbjeglica nitko nije spomenuo da su Arkanovci snimali mučenja. Očekivano, Pelević, koji je danas član Srpske napredne stranke, tvrdi kako Arkanovci nisu učinili niti jedan zločin, pa upravo stoga ta snimke i ne može postojati.

"Dokaz za to je i što ni protiv jednog člana Srpske dobrovoljačke garde nije podignuta optužnica niti u Srbiji, niti u Hrvatskoj, niti pred Haškim tribunalom, osim za pokojnog Željka Ražnatovića Arkana, ali je to već bila politika, to je već bilo pitanje Kosova, tako da to nije imalo veze s ratom", kaže Pelević za B92.

Pročitajte više